ksenija horvat Odkrito.si

Ksenija Horvat odkrito o sinu in hčeri

melania donald trump, vladimir putin Svet24.si

VIDEO: Neprecenljiv izraz na Melaniinem obrazu ob ...

Angel varuh Petisvet

Tako se javi naš osebni angel

profimedia-0377285224 Svet24.si

Zaposleni delajo le štiri dni, plačani pa so za ...

Budva, plaža Svet24.si

VIDEO: Bitka za ležalnik na plaži

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

Miley in Liam: Konec njune ljubezni

henrik 3 Njena.si

Osupljivo: Henrik nekoč in danes

Svet

Če Kim Jing Un napade ameriški Guam, Sloveniji kot članici Nata ne bo treba v vojno

Deli na:
Če Kim Jing Un napade ameriški Guam, Sloveniji kot članici Nata ne bo treba v vojno

Foto: KNCA

V primeru morebitnega severnokorejskega napada na Guam, ameriško čezmorsko ozemlje v Tihem oceanu, članice zveze Nato niso obvezane nuditi ZDA vojaške podpore.

Kot je včeraj pojasnil tiskovni predstavnik Nata, Guam ni del ozemlja, za katerega je predvidena obvezna kolektivna pomoč v skladu s 5. členom severnoatlantske pogodbe.

Potemtakem bi bila samo politična odločitev, ali bi se zavezniki pri napadu na Guam sklicevali na 5. člen pogodbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V členu so zavezniki zapisali, "da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic (...) šteje za napad na vse". 6. člen pa navaja, za katera območja držav članic velja kolektivna samoobramba oziroma 5. člen. Guama med temi območji ni.

Oborožen napad se mora namreč zgoditi "na ozemlju katere koli pogodbenice v Evropi ali Severni Ameriki, ozemlju Turčije ali na otokih pod jurisdikcijo katere koli pogodbenice na severnoatlantskem območju severno od rakovega povratnika". Za Guam, ki je v Tihem oceanu in južno od rakovega povratnika, torej 5. člen ne velja.

V Natovih krogih so sicer dejali, da je malo verjetno, da bi članice Nata v primeru severnokorejskega napada ZDA odrekle podporo, še piše dpa.

Guverner Guama Eddie Calvo je včeraj dejal, da je otok "dobro opremljen" za morebitni severnokorejski napad. Kot je pojasnil, je njihova infrastruktura preživela že več potresov in tajfunov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner ni točno pojasnil, kako se bodo branili, a je na otoku med drugim nameščen protiraketni sistem THAAD.

Otok Guam, ki leži kakih 2000 kilometrov vzhodno od Filipinov, je velik le 544 kvadratnih kilometrov, na njem pa živi več kot 160.000 ljudi. Je največji od Marijanskih otokov v zahodnem Tihem oceanu.

Po napadu na Pearl Harbour leta 1941 je otok okupirala Japonska, vendar so ga Američani ponovno zavzeli leta 1944. Od takrat ima ameriška vojska tam večje oporišče, ki je bilo ključno v vojni na Korejskem polotoku in v Vietnamu, saj je bilo tam oporišče za letalske bombnike.

Večina otočanov je potomcev priseljencev, ki so na otok prišli pred 4000 leti s Filipinov in Indonezije. Prebivalci Guama so ameriški državljani, vendar brez ameriške volilne pravice. Otok vodi izvoljen guverner in 15-članski senat, še poroča dpa.