stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Britaniji evroskeptični Ukip osvojil prvi sedež v nacionalnem parlamentu

Deli na:
V Britaniji evroskeptični Ukip osvojil prvi sedež v nacionalnem parlamentu

Foto: Reuters

Evroskeptična Stranka za neodvisnost Velike Britanije (Ukip) je na četrtkovih nadomestnih volitvah za sedež v britanskem parlamentu dobila prvega poslanca v Westminstru. Poslanec Douglas Carswell je iz vladajoče Konservativne stranke v vrste Ukipa prestopil avgusta, na nadomestnih volitvah v okrožju Clacton pa ga je podprlo 60 odstotkov volivcev.

"Ne obstaja nič, česar ne bi mogli doseči," je v govoru po razglasitvi izida volitev zgodaj davi poudaril Carswell, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

43-letni politik bo tako ohranil sedež v parlamentu kot predstavnik okrožja ob jugovzhodni obali Anglije, le da bo po novem zastopal barve vse uspešnejšega Ukipa.

Osvojitev prvega sedeža velja za zelo pomemben preboj za Ukip pred splošnimi volitvami maja prihodnje leto, na katerih si obetajo še več poslancev. Leta 1993 ustanovljeni stranki podpora stalno narašča že nekaj let in na volitvah v Evropski parlament konec maja je osvojila največji delež glasov. Podprlo jo je 27 odstotkov volivcev.



Vodja Ukipa Nigel Farage je danes dejal, da bi bila njegova stranka lahko jeziček na tehtnici, če splošne volitve maja prihodnje leto ne bodo prinesle jasnega zmagovalca. "Nekaj velikega se dogaja tukaj," je izjavil za BBC. "Ljudje si želijo spremembe, dovolj imajo kariernih politikov iz treh strank, ki ne razumejo, s kakšnimi problemi se soočajo vsak dan," je dodal.

Vodja konservativcev Grant Shapps je danes opozoril volivce svoje stranke, ki razmišljajo, da bi glasovali za evroskeptike, da bi bil to glas za laburiste. Če bodo ljudje glasovali za Ukip, to ne pomeni, da bo na Downing Streetu Nigel Farage, pač pa bo tam Ed Miliband, je posvaril.

V Angliji so v četrtek potekale še ene nadomestne volitve, ki jih je sprožila smrt laburističnega poslanca Jima Dobbina. Tudi v okrožju Heywood and Middelton pri Manchestru je Ukip močno pridobil na podpori, a sedež je s tesno večino le 617 glasov ohranila predstavnica laburistov Liz McInnes. "Laburisti so v hudih težavah. Ta sedež bi morali ohraniti z veliko večino," je po porazu na volitvah poudaril kandidat Ukipa John Bickley.