Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Berlinu razglasili "podnebno krizo"

Deli na:
V Berlinu razglasili "podnebno krizo"

Nemška prestolnica Berlin (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

Nemška prestolnica Berlin je kot prva od 16 zveznih dežel razglasila "podnebno krizo". S tem bo morala deželna vlada pri vseh odločitvah upoštevati t. i. podnebni zadržek. Sklep, da si bodo še dodatno prizadevali za zaščito podnebja, je včeraj sprejel senat mestnih oblasti.

"Odločili smo se, da želimo preseči naše dosedanje cilje, to je do leta 2050 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za 85 odstotkov v primerjavi z letom 1990," je po seji senata dejal berlinski župan Michael Müller. "Želimo doseči bistveno več kot teh 85 odstotkov," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Vendar pa v resoluciji senata konkretni cilj v odstotku ni zapisan. Senatorka za okolje Regine Günther, ki je predlog predložila, je želela cilj zaostriti na zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida za najmanj 95 odstotkov še pred letom 2050, a soglasja v vladi rdeče-rdeče-zelene koalicije ni dosegla. Berlin je ena od treh nemških mestnih držav, zaradi česar je hkrati občina in zvezna dežela.

S to odločitvijo Berlin sledi številnim občinam po vsem svetu, med njimi približno 50 v Nemčiji, ki so že razglasile "podnebno krizo". Berlinski senat sicer ta izraz zavrača, saj je povezan z izredno zakonodajo v weimarski republiki in odvzemom demokratičnih pravic, je pojasnil župan Müller.