reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Avstriji verjetno znova velika koalicija, a presenečenja niso izključena

Deli na:
V Avstriji verjetno znova velika koalicija, a presenečenja niso izključena

Foto: Reuters

Avstrija bo po nedeljskih parlamentarnih volitvah najverjetneje znova dobila veliko koalicijo SPÖ in ÖVP, obeta pa se lahko tudi čisto drugačen razplet in presenečenja niso izključena. Stranki vladajoče koalicije naj bi po vseh napovedih dobili manj glasov kot pred petimi leti, glavno vprašanje pa je, kako velika bo ta izguba, opozarjajo analitiki.

Na vprašanje, ali bo velika koalicija v Avstriji na oblasti tudi po nedeljskih parlamentarnih volitvah, je urednica dnevnika Kurier Margaretha Kopeinig za STA poudarila, da je vse odvisno od tega, kolikšen delež podpore bosta obe vladajoči stranki izgubili.

Če bodo izgube velike, se velika koalicija ne bo izšla in bosta potrebovali tretjega partnerja. Možna so velika presenečenja in vse je še odprto. Najverjetneje bo prišlo do sestave velike koalicije, obstaja pa tudi možnost, da bi dobili čisto drugačno koalicijo, je še dejala. Kot je dodala, je avstrijski politični zemljevid v zadnjih letih postal bolj pisan, nastopa več strank, kar otežuje jasno napoved.

Odgovorna urednica avstrijskega dnevnika Der Standard Alexandra Föderl-Schmid je prav tako napovedala, da bosta obe stranki vladajoče koalicije na nedeljskih volitvah izgubili nekaj glasov podpore, je pa prepričana, da bo na oblasti ponovno velika koalicija.

Ljudska stranka bo po njenem mnenju izgubila bistveno več glasov podpore kot SPÖ, ki bo ostala stranka z največ glasovi. Tretje mesto naj bi dobili svobodnjaki, več glasov kot na volitvah pred petimi leti pa naj bi avstrijski volivci tokrat namenili Zelenim. Novi stranki, Teamu Stronach, je napovedala okoli osem odstotkov.

Medtem ko je bila po mnenju Föderl-Schmidove predvolilna tekma dolgočasna, Kopeinigova meni prav nasprotno. Kot je dejala, sama za razliko od številnih komentatorjev meni, da je bila predvolilna kampanja zelo zanimiva, pokazalo pa se je tudi, da Avstrijce zelo zanimajo politične teme, saj so imeli televizijski dvoboji veliko gledalcev.

To kaže, da ljudi zelo zanimajo politika in prihodnost države ter stališča strank in politikov, je še dejala Kopeinigova. "Zanimanje za politiko obstaja in ne velja, da so ljudje utrujeni zaradi politike," je prepričana.


Glavne teme predvolilne kampanje so bile po njenih besedah socialna varnost, prihodnost pokojnin, gospodarski položaj Avstrije, izobraževanje, delovna mesta in davki. Medtem ko je
SPÖ med drugim branila svojo usmeritev in zagovarjala davek za bogate ter povišanje davkov, je ÖVP na drugi strani poudarjala predvsem, da je potrebno razbremeniti gospodarstvo, in se zavzemala za manj birokracije in manj davkov.

Kot je še poudarila Föderl-Schmidova, so kampanjo zaznamovali televizijski dvoboji, kjer je nastopil "vsak proti vsakemu". Medijsko je bila kampanja zelo prisotna na televiziji in je deloma bila deležna tudi velikega zanimanja med gledalci, kar je po njenih besedah "presenetljivo, saj je bil predvolilni boj dolgočasen".

Föderl-Schmidova sicer pravi, da je bila predvolilna kampanja SPÖ tradicionalna, saj se je stranka ponovno osredotočila na teme, kot so pokojnine, davek za bogate in minimalno socialno zavarovanje, medtem ko je bilo vodilno geslo ÖVP, druge koalicije stranke, "rezultate je treba ponovno nagraditi".

Avstrijski Zeleni so se osredotočili na boj proti korupciji, Frank Stronach pa zgolj nase. FPÖ je ponovno imela do tujcev sovražno kampanjo, ki pa so jo tokrat preoblekli v geslo "Ljubezen do bližnjega - za domačine, torej Avstrijce". Vse te stranke se bodo zagotovo uvrstile v parlament, je napovedala Föderl-Schmidova. Menila je tudi, da BZÖ in Neosu to ne bo uspelo.

V enem od zadnjih komentarjev za Der Standard je Föderl-Schmidova sicer zapisala, da so avstrijske stranke, tako stare kot nove, v predvolilnem boju stavile predvsem na osebnosti in ne toliko na programe. Sicer pa bi moral biti moto tako politikov kot volivcev "vzdržati do dneva volitev".

"Vtis, da se je že vse zgodilo, še preden je sploh lahko postalo napeto, je vseobsežen. Izostala je tako bitka idej, ki so si si je mnogi želeli, kot tudi poglobljene razprave o temah, kot so izobraževanje. Po volitvah bo velika koalicija ponovno nekoliko malo manj velika, a na koncu jo bodo vendarle sestavili. Manjšim strankam pa tako ne bo uspel vstop v parlament."