stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Berlinu dogovor vodstev strank o veliki koaliciji

Deli na:
V Berlinu dogovor vodstev strank o veliki koaliciji

Foto: Reuters

Vodstva nemških krčanskih demokratov (CDU), Krščansko-socialne unije (CSU) in socialdemokratov (SPD) so po 17-urni maratonski seji zgodaj davi dosegla dogovor o veliki koaliciji. Nemčija bo tako tretjič v svoji zgodovini dobila veliko koalicijo. Dogovor mora potrditi še baza SPD.

Koalicijsko pogodbo bodo na skupni novinarski, ki je napovedana ob 12. uri, predstavili predsedniki vseh treh strank, Angela Merkel, Horst Seehofer in Sigmar Gabriel.

Pred tem bo ob 11.45 v bundestagu podpis koalicijske pogodbe med poslanskimi skupinami omenjenih strank.

O koalicijski pogodbi nove črno-rdeče nemške velike koalicije bodo člani socialdemokratov predvidoma odločali v prvi polovici decembra. Generalna sekretarka SPD Andrea Nahles je po pogajanjih dejala, da jim je moč priporočiti, da podprejo pogodbo. Podobno je menil tudi vodja SPD v Schleswig-Holsteinu Ralf Stegner, ki velja za člana levega krila nemških socialdemokratov.

CDU/CSU in SPD so se o novi koalicijski pogodbi pogajali natanko pet tednov.

V okviru pogajanj so se dogovorili za uvedbo zakonsko določene minimalne plače - uvedli jo bodo leta 2015, znašala pa bo 8,50 evra na uro -, izboljšav na področju pokojnine in olajšav pri možnosti pridobivanja dvojnega državljanstva. Dogovori na omenjenih treh področjih naj bi pomirili skeptične člane SPD.

Kompromis, ki so ga strani sklenile glede pokojnin, predvideva da bodo 1. januarja prihodnje leto uvedli upravičenost do pokojnine brez odbitkov pri 63 letih po 45 letih delovne dobe in izboljšanje položaja mater, ki so otroke rodile pred letom 1992. Za prvo si je prizadevala SPD, za drugo pa CDU.

Šele leta 2017 bi uvedli tudi tako imenovano solidarnostno pokojnino za tiste z majhnimi prihodki, ki bi znašala 850 evrov na mesec.



Glede na dogovor glede dvojnega državljanstva se v Nemčiji rojenim otrok tujih državljanov v prihodnje ne bo več treba do 23. rojstnega dneva odločiti za eno od državljanstev. Priseljenci iz tujine pa se bodo morali ob morebitni pridobitvi nemškega državljanstva odpovedati staremu.

Poleg tega se glede na dogovor med strankami obeta tudi uvedba cestnin za tujce, a natančne načrte glede tega tega stranke ocenjujejo različno. Medtem ko CSU meni, da je pri zahtevah dosegla svoje, v krogih CDU in SPD izhajajo iz tega, da je vprašanje cestnin zgolj stvar razmisleka in preučitve.

Pogoj za uvedbo cestnin naj bi bil, da bi te obremenile le tujce in bile skladne z evropskim pravom. Ustrezen zakon glede tega naj bi sprejeli prihodnje leto.

Unija in SPD sta se zedinili tudi glede finančnega okvirja za dodatne izdatke in investicije do leta 2017. Po podatkih dpa naj bi šlo za načrtovane projekte nove vlade v višini 23 milijard evrov.

Stranke se do danes še niso dogovorile glede porazdelitve ministrstev. Dogovor o tem je pričakovati po odločitvi članstva SPD o koaliciji. Jasno naj bi bilo zaenkrat le, da bo SPD v vladi dobila šest ministrstev, CDU poleg kanclerskega položaja še pet, CSU pa tri.

Če bo članstvo SPD prižgalo zeleno luč, bo lahko Angela Merkel v tednu pred božičem - dpa navaja datum 17. decembra - znova potrjena na položaj kanclerke.

SPD in unija CDU/CSU sta pod vodstvom Merklove že vladali skupaj med letoma 2005 in 2009. Že pred tem je velika koalicija na čelu s kanclerjem Kurtom Georgom Kiesingerjem (CDU) vodila Nemčijo v obdobju med letoma 1966 in 1969.