državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Koalicijska pogajanja v Avstriji v težavah

Deli na:
Koalicijska pogajanja v Avstriji v težavah

Foto: Reuters

Koalicijska pogajanja v Avstriji med socialdemokrati (SPÖ) in ljudsko stranko (ÖVP) so zašla v težave in država zelo verjetno ne bo dobila nove vlade pred božičem. Predsednik ÖVP Michael Spindelegger je pri predsedniku republike Heinzu Fischerju zahteval "več prožnosti" SPÖ, socialdemokrati pa se odzivajo, da gre za izsiljevanje.

Zunanji minister in podkancler Spindelegger je v sredo Fischerju pojasnil, zakaj po njegovem mnenju v koalicijskih pogajanjih ni pravega napredka. Izpostavil je predvsem razlike pri zmanjševanju 13-milijard evrov velike luknje v zvezni blagajni, ki bi jo pri ÖVP predvsem pokrili z zmanjševanjem števila javnih uslužbencev, so poročali avstrijski mediji.

ÖVP želi izvesti tudi privatizacijo nekaterih državnih družb, čemur socialdemokrati nasprotujejo. Razlike pa so tudi pri razdelitvi pristojnosti med deželnimi in zveznimi oblastmi, pri čemer želi ÖVP okrepiti položaj dežel.

Socialdemokrat Fischer, ki si je sicer za ta teden zaželel "konkreten napredek in odločilni preboj" v pogajanjih, srečanja s Spindeleggerjem ni komentiral, prav tako slednji ni povedal, kaj mu je dejal Fischer. Je pa Spindelegger dejal, da je napredek v pogajanjih odvisen od "večje prožnosti partnerjev v pogajanjih", zato ne more zagotoviti, da bi Avstrija lahko novo vlado dobila do božično-novoletnih praznikov.

Dejal je sicer, da "ne razmišlja o alternativah" rdeče-črni koaliciji, vendar pa če ne bo napredka pri omenjenih vprašanjih, "potem koalicije ne bo", je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.



Kancler Werner Faymann glede Spindeleggerjevih zahtev zaenkrat molči, so pa zato drugi v socialdemokratski stranki ocenili, da gre za zavlačevalne tehnike ljudske stranke in da bi bilo bolje, če bi se pogajali. Ministrica za infrastrukturo Doris Bures je kar direktno dejala, da gre za navadno izsiljevanje s strani ÖVP.

Politični analitiki ocenjujejo, da gre pri vsem skupaj predvsem za taktične manevre Spindeleggerja, kako iz pogajanj z SPÖ iztisniti čim več, saj da pravih alternativ dejansko nima. Pri tem delajo tudi vzporednice s sestavljanjem vlade leta 2000, ko se je tedanjemu predsedniku ÖVP Wolfgangu Schüslu uspelo povzpeti na kanclerski položaj po presenetljivi sklenitvi koalicije s svobodnjaki (FPÖ), čeprav se je njegova stranka tedaj na volitvah uvrstila šele na tretje mesto za SPÖ in FPÖ.

A tokrat ima Spindelegger precej slabše karte kot jih je imel tedaj Schüssel - ÖVP bi sedaj za alternativno koalicijo potrebovala sodelovanje tako svobodnjakov kot še ene stranke, bodisi Neos ali Team Stronach, kjer pa na kar vsako sodelovanje niso pripravljeni. Poleg tega se za nadaljevanje velike koalicije zavzemajo tudi deželni glavarji iz vrst ÖVP in Spindelegger jih bo težko prepričal v nasprotno, opozarjajo analitiki.

Vse jasneje pa se kažejo tudi razpoke znotraj ÖVP. S položaja je odstopil generalni sekretar stranke Johannes Rauch. Zagotavlja sicer, da se je za za odstop odločil iz osebnih razlogov, ne pa morda zaradi politične situacije ali stanja znotraj stranke, še poroča APA.