GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nemško gospodarstvo kritično do črno-rdeče koalicijske pogodbe

Deli na:
Nemško gospodarstvo kritično do črno-rdeče koalicijske pogodbe

Foto: Reuters

Vodstva nemških krčanskih demokratov (CDU), krščanskih socialistov (CSU) in socialdemokratov (SPD) so po 17-urni maratonski seji včeraj zgodaj zjutraj dosegla dogovor o veliki koaliciji. Če bo šlo vse po načrtih in bo pogodbi pritrdila tudi članska baza SPD, bo Nemčija tako tretjič v svoji zgodovini dobila črno-rdečo vlado.

Koalicijska pogodba pravi, da novih davčnih obremenitev ne bo in da se bo Nemčija z letom 2015 prenehala zadolževati. Obenem sta se unija in SPD zedinila glede finančnega okvirja za dodatne izdatke in investicije do leta 2017, ki naj bi znašali 23 milijard evrov. Gre predvsem za investicije v infrastrukturo, šolstvo in raziskave ter za olajšave za zvezne dežele in občine.

Stranke so se obenem dogovorile za uvedbo zakonsko določene minimalne urne postavke - uvedli jo bodo že z letom 2015, a z dvoletnim prehodnim obdobjem, znašala pa bo 8,50 evra. To je bila osrednja zahteva SPD in v uniji so nanjo preprosto morali pristati.

Kompromis, ki so ga strani sklenile glede pokojnin, predvideva, da bodo Nemci v prihodnje s 63 leti starosti in 45 leti delovne dobe upravičeni do polne pokojnine. Obenem se bo izboljšal položaj mater, ki so otroke rodile pred letom 1992. Za prvo si je prizadevala SPD, za drugo pa CDU. Leta 2017 naj bi uvedli t.i. solidarnostno oz. minimalno pokojnino za vse, ki bi znašala 850 evrov.

Glede dvojnega državljanstva je SPD dobila večji del tega, kar je zahtevala - v Nemčiji rojenim otrokom tujih državljanov se ne bo več treba do 23. rojstnega dneva odločiti za eno od državljanstev.

Poleg tega se glede na dogovor med strankami očitno obeta uvedba avtocestnih cestnin za tujce, a načrte glede tega tega stranke ocenjujejo različno. Medtem ko CSU meni, da je pri zahtevah dosegla svoje, v CDU in SPD opozarjajo, da bo vlada vprašanje cestnin preučila, uvedla pa jih bo le, če bodo te obremenile le tujce in bodo obenem skladne s pravili EU.

T.i. energetski preobrat se nadaljuje. K popolni odpovedi jedrski energiji do leta 2022 se je zavezala že odhajajoča vlada, koalicijska pogodba pa vsebuje cilj, da Nemčija do leta 2030 doseže od 55- do 60-odstoten delež obnovljivih virov energije. Unija je pred tem govorila o 50 ali 55, SPD pa o 75 odstotkih.

Stranke pa se medtem do včeraj še niso dogovorile glede porazdelitve ministrstev. Konkretna imena bodo, kot so napovedale, razkrile šele po odločitvi članstva SPD glede vstopa v koalicijo. Jasno je zaenkrat le, da bo SPD v vladi dobila šest ministrov, CDU pet ministrov in generalnega sekretarja vlade, CSU pa tri.

Koalicijska pogajanja med konservativno unijo kanclerke Angele Merkel in SPD so sicer trajala natanko pet tednov. Že v naprej je bilo jasno, da bodo naporna in da bo SPD v njih postavljala visoko ceno.

Skupaj s CDU/CSU so namreč socialdemokrati vladali že tudi v prvem kanclerskem mandatu Merklove v letih 2005-2009, a so za to plačali visoko ceno - na volitvah 2009 so zabeležili zgodovinsko slab rezultat, od česar si še vedno niso povsem opomogli. Zato mnogi v SPD vnovičnemu paktiranju z močno in priljubljeno kanclerko odločno nasprotujejo.



A vodstvo SPD se je odločilo drugače in je - prepričano, da se je dobro pogajalo - 475.000 članov stranke včeraj soglasno pozvalo, naj na glasovanju, ki bo potekalo od 6. do 12. decembra, koalicijsko pogodbo podpre. Če bo baza res sledila vodstvu, bi naj bundestag Merklovo 17. decembra že tretjič zapored potrdil na položaj kanclerke.

Vodja SPD Sigmar Gabriel je na včerajšnji novinarski konferenci po podpisu koalicijske pogodbe izrazil prepričanje, da bo večina pritrdila vstopu v veliko koalicijo. "Člani SPD bodo ponosni na to, kar smo v teh koalicijskih pogajanjih dosegli za ljudi v Nemčiji," je dejal.

S tem se strinjajo pri tedniku Spiegel. "SPD se je dobro pogajala, koalicijska pogodba ne odraža volilnega rezultata, ampak se prej zdi, da sta za mizo sedela dva enako močna partnerja," so zapisali in dodali, da se očitno tudi Merklova in prvi mož CSU Horst Seehofer bojita članske baze SPD in sta ji zato želela čim bolj ustreči.

Tudi tednik Zeit ocenjuje, da nosi koalicijska pogodba "presenetljivo močan klasičen socialdemokratski pečat" in obljublja 'dobra dela' za ljudi, ne le gospodarstvo.

Z oceno, da bo Nemčija znova postala bolj socialna država in se bo izboljšalo življenje malih ljudi, se strinja večina, a obenem je - še posebej iz gospodarskih krogov - slišati glasne kritike.

Gre predvsem za svarila, da ni jasno, kako misli prihodnja vlada vse v pogodbi obljubljene projekte plačati. Poleg tega so tarča kritik napovedana uvedba minimalne urne postavke ter uvajanje nekaterih omejitev na trgu dela.

Kot opozarjajo ekonomisti, bo velika koalicija očitno odpravila nekatere tržne reforme, ki so bile uvedene pred desetletjem s t.i. agendo 2010 tedanjega kanclerja Gerharda Schröderja in so ključno prispevale h gospodarskemu čudežu Nemčije. Po drugi strani v koalicijski pogodbi ni sledu o načrtih, kako v prihodnje spodbujati gospodarsko rast in odpiranje novih delovnih mest.

Vodstva strank nasprotno vztrajajo, da je dogovorjeni kompromis dober. Merklova je sodržavljanom zatrdila, da bo Nemčija imela veliko koalicijo, ki bo sposobna velikih nalog. Gabriel pa je poudaril, da so uskladili koalicijsko pogodbo "za male ljudi" in "velike naloge".

Kanclerka je poleg tega kritikom odgovorila, da so vse v koalicijski pogodbi skrbno preračunali ter da ji je finančni minister Wolfgang Schäuble zagotovil, da je dogovorjeni program s finančnega vidika "izvedljiv".