tekač Dobra karma

'Uf, stari! Daj mi povej, kako bi postal takšen, ...

mars, marsis Svet24.si

Pod površjem Marsa več vodnih teles

jansa nova24tv Reporter.si

Na strankarski televiziji SDS med intervjujem s ...

avtobusna postaja, potnik, maska Svet24.si

Pripravljajo poseben "vozni red" za upokojence, ti...

Tomi Rumpf Necenzurirano

Počivalškovim se je sfižila nabava zaščitne ...

Melania Trump, melania, trump, melanija trump Odkrito.si

Kaj razkriva Melanijin podpis?

metka Njena.si

Ljubezen po domače: Je pri Metki doma hudo ...

Svet

Ursula von der Leyen bo predstavila vizijo Evrope po pandemiji covida-19

Deli na:
Ursula von der Leyen bo predstavila vizijo Evrope po pandemiji covida-19

Ursula von der Leyen - Foto: Reuters

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen bo imela danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju svoj prvi govor o stanju v EU. Razgrnila bo vizijo Evrope po pandemiji covida-19. Pričakovati je načrt, kako izkoristiti priložnosti in se izviti iz sedanje krhkosti.

Osrednje teme govora bodo zeleni prehod in digitalna transformacija, gospodarsko okrevanje po pandemiji ter migracije. Pričakovati pa je tudi sporočila glede vladavine prava, minimalne plače, boja proti rasizmu ter odnosov z ZDA in Kitajsko.

V Bruslju sicer trenutno stanje v uniji opisujejo kot globoko zdravstveno krizo z resnimi gospodarskimi posledicami, ki prinašajo tveganje za razhajanja v uniji, a obenem izpostavljajo priložnosti, ki omogočajo spremembe in prehod iz sedanje krhkosti v položaj moči.

Predsednica ali predsednik Evropske komisije ima vsako leto septembra pred evropskimi poslanci govor o stanju v uniji, v katerem predstavi prednostne naloge za prihajajoče leto. Sledi razprava s poslanci.

Govor o stanju unije po vzoru ameriškega običaja je EU uvedla z lizbonsko pogodbo leta 2009. Prvi govor je imel septembra 2010 tedanji predsednik komisije Jose Manuel Barroso.

Loading...