Revija Reporter
Svet

To je Finec, ki bi se rad vselil v Junckerjevo pisarno v Bruslju

STA

3. okt. 2018 6:00

Deli na:

Alexander Stubb

Evropski parlament

Nekdanji finski premier Alexander Stubb je včeraj ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu napovedal, da želi postati vodilni kandidat Evropske ljudske stranke (EPP) za evropske volitve, poročajo tuje tiskovne agencije. Nastopil bo kot branitelj evropskih vrednot, njegov slogan pa je Prihaja nova generacija Evrope.

EPP bo svojega vodilnega kandidata za volitve v Evropski parlament maja prihodnje letos sicer izbrala 8. novembra na kongresu v Helsinkih. Vodilni kandidat bo imel zelo veliko možnosti, da nasledi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, če bo EPP, kot se pričakuje, ponovno najmočnejša politična skupina v parlamentu.

Stubb je kandidaturo javno napovedal včeraj popoldne, svojo namero pa je pred tem razkril že v današnjem pismu članom EPP, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 50-letni Finec je v pismu navedel dva razloga za kandidaturo, in sicer, da je zanj v tem trenutku zelo pomembno, da se zavzema za evropske vrednote, in da verjame, da je prišel trenutek Evrope, saj se ZDA in Velika Britanija umikata na rob.

Na novinarski konferenci ob predstavitvi kandidature je poudaril, da so evropske vrednote, kot so človekove pravice, svoboda, liberalna demokracija in pravna država trenutno ogrožene tako zunaj Evropske unije kot znotraj nje in tudi v njegovi politični skupini. Kot je dejal, se je pripravljen boriti za te vrednote.

Čeprav je 50-letni Stubb le 13 let mlajši od sedanjega predsednika komisije Junckerja, si je za kandidaturo za vodilnega kandidata izbral slogan Prihaja nova generacija Evrope.

Finec sebe vidi kot zmernega in proevropskega kandidata desne sredine.

Z napovedjo je Stubb postal konkurenca vodji politične skupine EPP Manfredu Webru. Bavarca iz vrst Krščansko-socialne unije (CSU), sestrske stranke Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel, podpira tudi ta najvplivnejša političarka v Evropi.

Kandidaturo za vodilnega kandidata je sicer treba oddati do 17. oktobra. Stubb je napovedal, da bo ta dan predstavil svoj program za prihodnost Evrope. V prihodnjih tednih bo potoval po Evropi, da bi pridobil čim večje število podpornikov.

Stubb je v svoji politični karieri zasedal že mnogo položajev v vladi, nekoč pa je bil celo član finske ekipe v golfu. Finec, ki je je zavzet maratonec, sodi v politično sredino EPP. Podobno velja za Junckerja in Webra. Vse tri povezuje tudi, da so goreči zagovorniki Evropske unije.