ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

soraja vučelić Svet24.si

FOTO: Soraja z novim priimkom, novo torbico in ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Svet

Zaradi napadov na tuje kolege aretiranih na stotine afganistanskih vojakov

Deli na:
Zaradi napadov na tuje kolege aretiranih na stotine afganistanskih vojakov

Foto: Reuters

Zaradi naraščajočega števila napadov na Natove vojake je bilo aretiranih že na stotine njihovih afganistanskih kolegov, je danes sporočilo afganistansko obrambno ministrstvo ter priznalo, da so ti napadi "zaskrbljujoči". Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je sicer v torek zatrdil, da to ne bo pokvarilo načrtov zavezništva v Afganistanu.

Afganistanski policisti in vojaki so svoje kolege iz Natove misije Isaf letos napadli že več kot 30-krat, skupno pa so ti napadi terjali življenja najmanj 45 tujih vojakov, večinoma ameriških. Samo avgusta je bilo teh napadov 12, v njih pa je bilo ubitih 15 vojakov, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ameriška vojska je v nedeljo sporočila, da so pripadniki posebnih enot prekinili urjenje kakih tisoč afganistanskih policijskih rekrutov. Ti resda predstavljajo le majhen del od skupno 350.000 pripadnikov afganistanskih varnostnih sil, kljub temu pa je ta korak sprožil ugibanja, da je pod vprašajem potek prenosa odgovornosti za varnost v Afganistanu s tujih na lokalne sile, ki naj bi bil zaključen do konca leta 2014.

Rasmussen je sicer v torek zatrdil, da napadi pripadnikov afganistanskih varnostnih sil na kolege iz tujine ne bodo zavrli načrtov o umiku mednarodnih sil iz Afganistana. "Naš cilj, naša strategija, naš urnik ostajajo enaki," je poudaril generalni sekretar Nata.


Obenem je dodal, da bo zavezništvo v vmesnem času "naredilo vse, kar je v njegovi moči", da se ti napadi končajo. Kot možne dodatne ukrepe je naštel krepitev postopkov preverjanja - Isaf naj bi nameraval preveriti ozadje vseh pripadnikov afganistanske vojske in policije -, izboljšanje protiobveščevalnih dejavnosti ter izboljšanje kulturne ozaveščenosti.

Tiskovni predstavnik afganistanskega obrambnega ministrstva, general Zahir Azimi, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP priznal, da trend krepitve "insiderskih" napadov zaskrbljujoč. Kot je zatrdil, "je bilo doslej aretiranih ali izgnanih iz vojske že na stotine ljudi", ki so jih ocenili kot sumljive.

AP navaja vojaške zgodovinarje, da je visoka stopnja nasilja, ki jo je s strani lokalnih sil proti zahodnim zaveznikom zaznati danes v Afganistanu, nekaj novega in ni primerljiva z nobenim obdobjem modernega gverilskega vojskovanja doslej - vključno z vojno v Vietnamu ter vojnami, ki so jih nekdanje kolonialne sile vodile v 40. letih 20. stoletja.

Po besedah britanskega strokovnjaka Martina Windrowa, so gverilske sile sicer pogosto infiltrirale svoje borce v lokalne varnostne sile, a ponavadi z namenom pridobiti obveščevalne podatke o sovražnikovih načrtih ali spodkopati sovražne operacije, ne pa toliko z namenom izvajati napade na zahodne vojake.

Loading...