cavazza smrekar 1 Odkrito.si

Uresničena želja Sebastiana Cavazze in Ajde ...

denise dame Svet24.si

VIDEO: Okajena na oder

tim bergling, dj avicii1 Svet24.si

Prvič po tragični novici o prezgodnji smrti se ...

Brdo pri Kranju Svet24.si

FOTO: Incident na Brdu pri Kranju: srbska ...

nick-jonas-billboard-music-awards-2016-03 Najstnica.si

Nick Jonas se je tako poklonil preminulemu ...

Indira Ekić in Matic Kolenc Njena.si

FOTO: Indira Ekić zasijala kot še nikoli

Anna Paynich Njena.si

MasterChef: Anna priznala, da najraje kuha gola

Svet

Upor konservativcev proti Mayjevi: bo stranka zrušila svojo premierko?

Deli na:
Upor konservativcev proti Mayjevi: bo stranka zrušila svojo premierko?

Foto: Reuters

Medtem ko bo v torek britanski parlament začel razpravo o enem od ključnih zakonov o brexitu, se britanski premierki Theresi May očitno vse bolj maje stolček.

Po poročanju britanskih medijev v nedeljo bi ji namreč kar 40 poslancev iz vrst konservativcev izreklo nezaupnico. Če zberejo še osem podpisov, lahko sledijo volitve novega voditelja stranke.

Britanski časnik Sunday Times je pisal, da je 40 konservativcev pripravljenih podpisati pismo o nezaupnici Mayevi, tako da jim manjka še osem podpisov za nove volitve predsednika stranke. Posledično bi se lahko zamenjal tudi vrh britanske vlade, saj to tradicionalno vodi vodja zmagovalne stranke.

Podpora Mayevi pada sicer že vse od neuspešnih predčasnih parlamentarnih volitev v juniju, saj so konservativci proti njenemu pričakovanju izgubili absolutno večino v parlamentu. Dodatno je bila njena vlada oslabljena zaradi premajhnega napredka na pogajanjih o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije, nato pa sta v roku dveh tednov odstopila še dva njena ministra.

Britanski parlament bo v torek sicer začel razpravo o zakonu, s katerim bodo pristojnosti iz evropske zakonodaje prenesli v britansko.

Po poročanju več britanskih medijev sta zunanji minister Boris Johnson in minister za okolje Michael Gove v tajnem pismu predsednici vlade svetovala, kako naj vodi brexit in jo pozvala k trdemu brexitu, če bo to potrebno. Ministra, ki sta bila glavna podpornika brexita pred referendumom, sta zahtevala, da je treba vse prehodne dogovore po izstopu iz EU končati najkasneje do junija 2021, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Pismo je po lastnih navedbah prejel britanski tednik Mail on Sunday. V njem sta ministra še zapisala, da mora Velika Britanija zapustiti EU v marcu 2019. Država pa se mora pripraviti tudi na morebiten scenarij po katerem ne bodo sklenili nobenega dogovora in bo Velika Britanija zapustila unijo brez strinjanja Bruslja, sta argumentirala.

Medtem pa se z vedno več očitki spopada tudi Johnson. Kot je zapisal vodja laburistov Jeremy Corbyn za časnik Guardian, je zunanji minister že prevečkrat osmešil državo. K odstopu pa je Johnsona pozval tudi londonski župan Sadiq Khan, še piše dpa.