mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Umrl je klaviaturist in ustanovitelj zasedbe The Doors Ray Manzarek

Deli na:
Umrl je klaviaturist in ustanovitelj zasedbe The Doors Ray Manzarek

Foto: Reuters

V bolnišnici v nemškem Rosenheimu je v ponedeljek v 75. letu starosti za posledicami raka umrl klaviaturist in ustanovitelj legendarne zasedbe The Doors Ray Manzarek, poročajo tuje tiskovne agencije. Manzarek, ki je umrl v krogu svoje družine, je imel odločilno vlogo pri oblikovanju prepoznavnega zvoka zasedbe.

Manzarek je zasedbo leta 1965 ustanovil z Jimom Morrisonom, s katerim sta se po naključju srečala na californijski Venice Beach. Pridružila sta se jima še bobnar John Densmore in kitarist Robby Krieger.

"Novica o smrti mojega prijatelja Raya Manzareka me je globoko užalostila," je dejal Krieger in dodal: "Vesel sem, da sem z njim v zadnjem desetletju ponovno preigraval skladbe Doorsov. Ray je zaznamoval velik del mojega življenja in vedno ga bom pogrešal."

Manzarekov manager Tom Vitorino pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal: "Ray Manzarek je bil večji od življenja. Pogrešali ga bomo."

Raymond Daniel Manzarek se je rodil leta 1939 v Chicagu. Morrison je Manzareka, ki se je iz Chicaga preselil v Los Angeles, da bi študiral film, navdušil z zgodnjo verzijo pesmi "Moonlight Drive".



Zasedba je bila ena najuspešnejših v 60. letih minulega stoletja. Prodali so preko 100 milijonov albumov po vsem svetu in si samo v ZDA prislužili 19 zlatih, 14 platinastih in pet multi-platinastih albumov.

Med njihove največje uspešnice sodijo "Light My Fire", "L.A. Woman", "The End" ter "Break On Through to the Other Side".

"Manzarek je bil tista gonila sila v ozadju, zaradi katere se je vse dogajalo," je dejal nekdanji manager skupine Bill Siddons in dodal: "Bil je človek za zaveso, ki je omogočil, da so se stvari dogajale."

Manzarek je napisal tudi knjižno uspešnico "Light My Fire: My Life with The Doors", ki je izšla leta 1998. V filmu "The Doors", ki ga je zrežiral Oliver Stone, ga je upodobil Kyle McLachlan.