nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković nezakonito sprejel proračun

Deli na:
Janković nezakonito sprejel proračun

Foto: Bobo

Ljubljanski župan Zoran Janković je mestni proračun za letošnje in prihodnje leto sprejel z manj kot polovično zasedbo mestnega sveta.

Potem ko so ponedeljkovo sejo zapustili mestni svetniki iz vrst SDS, SMC, ZL, NSI in SLS, je v dvorani ostala manj kot polovica mestnih svetnikov iz Liste Zorana Jankovića, SD in Desusa: 21 jih je glasovalo in sprejelo mestni poračun za leto 2015, 22 pa za leto 2016. Ker bi morala biti za veljavnost sklepa navzoča večina članov mestnega sveta, torej najmanj 23 od 45, bi moral Janković glasovanje ponoviti, a tega ni storil, pač pa arogantno ugotovil, da sta mestna proračuna sprejeta. V svetniški skupini SDS zato napovedujejo izpodbijanje nezakonito sprejetih odlokov na ministrstvu za javno upravo.

Na ministrstvu so za Delo potrdili, da ne opravljajo nadzora nad izvedbo postopkov, kot je glasovanje na seji občinskega sveta (preverjanje in zagotavljanje sklepčnosti), vendar pa na željo stranke tolmačijo zakonodajo s področja lokalne samouprave. Zapisali so, da »svet lahko veljavno sklepa, če je na seji navzoča večina članov«, in da je »dejansko župan tisti, ki po zakonu skrbi za zakonitost delovanja občine, in tako lahko, če oceni, da je neki splošni akt občine neustaven ali nezakonit, tega zadrži in predlaga občinskemu svetu, da o njem ponovno odloči na prvi naslednji seji«.

Podobno je v izjavi za Delo dejal tudi Miro Haček s katedre za analizo politik in javno upravo na Fakulteti za družbene vede: »Stvari so jasne, pred glasovanjem je treba preveriti navzočnost, če tega ni, so stvari nezakonite in sklep ni veljaven.« Z njim se strinja tudi Mirko Pečarič, docent s katedre za upravno pravno področje na Fakulteti za upravo, ki dodaja, da ima župan, ki vodi seje sveta, med drugim dolžnost sprotnega preverjanja sklepčnosti: »Tudi če predsedujoči ni sproti preverjal sklepčnosti, je zakonska zaveza tako močna, da noben sklep ni veljaven, če potrebna večina – veljavna za sklepanje – ni bila zagotovljena

Če župan ne bo ponovil glasovanja, lahko opozicija sprejeta proračuna izpodbija na ustavnem sodišču, saj gre za splošni in ne posamični akt, zato ni možnosti upravnega spora. Nazadnje je Zoran Janković na ustavnem sodišču izgubil Titovo cesto, tokrat lahko ostane še brez denarja.