Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamisti se hvalijo, da so pobili 137 talcev, in kenijske sile obtožujejo uporabe kemičnih sredstev

Deli na:
Islamisti se hvalijo, da so pobili 137 talcev, in kenijske sile obtožujejo uporabe kemičnih sredstev

Foto: Reuters

Somalijska islamistična milica Šebab je danes zatrdila, da je med štiridnevno zasedbo nakupovalnega središča v Nairobiju umrlo 137 talcev, ki so jih zajeli. Številka je višja od uradnih podatkov o žrtvah in pogrešanih. Kenijske sile so poleg tega islamisti obtožili, da so v spopadih z njimi uporabili "kemične snovi".

Kot je v sporočilu na Twitterju zapisal Šebab, sta za napad na nakupovalno središče Westgate in izgubo "življenj 137 talcev, ki so jih zajeli mudžahedini" odgovorna kenijski predsednik "Uhuru Kenyatta in njegova vlada".

Na istem računu so kenijske sile tudi obtožili uporabe "kemičnih snovi", da bi tako končale zasedbo središča. "V dejanju čiste strahopetnosti so izčrpane kenijske sile v stavbo izstrelile izstrelke s kemičnimi snovmi," so zapisali islamisti.

Obtožili so vlado, da je z namenom, da bi prikrila "svoje zločine", povzročila "zrušenje stavbe in s tem pokopala dokaze in vse talce pod ruševinami".

V torek se je porušil del strehe in del treh od štirih nadstropij središča Westgate. Kot sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila varnostni vir in gasilec, je stabilnosti stavbe nedvomno škodoval požar v ponedeljek.

Po besedah Kenyatte se je 80-urna drama v torek končala s smrtjo 61 civilistov in šestih pripadnikov varnostnih sil. Kenijski Rdeči križ poleg tega še 63 ljudi navaja kot pogrešane.