pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinska pilotka v Rusiji obtožena umora novinarjev

Deli na:
Ukrajinska pilotka v Rusiji obtožena umora novinarjev

Foto: Reuters

Rusija je aretirala ukrajinsko pilotko helikopterja in jo obtožila zaradi smrti dveh ruskih novinarjev. Nadja Savčenko, ena redkih žensk v ukrajinskem vojaškem letalstvu, naj bi namreč bila za krmilom helikopterja, ki je sodeloval v napadu na nemirnem vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila med drugim ubita novinarja. Kijev zahteva njeno izpustitev.

Ruski preiskovalci trdijo, da je Savčenkova junija sodelovala v namernem umoru Igorja Korneljuka in Antona Vološina, novinarjev ruske državne televizije. Dvojico so 18. junija v napadu ukrajinske vojske na mesto Lugansk na vzhodu Ukrajine ubili šrapneli. Rusija trdi, da sta bila namerno izbrana za tarčo napada, in je sprožila preiskavo o njuni smrti.

V Kijevu te trditve zavračajo in zahtevajo, da Rusija pilotko nemudoma in brez postavljanja pogojev izpusti. Kot vztrajajo, sta bila novinarja zadeta, ker sta se premikala skupaj s proruskimi separatističnimi uporniki in nista nosila zaščitne opreme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski preiskovalci sicer tudi poudarjajo, da Savčenkova ni bila več v svoji redni službi častnice ukrajinske vojske, ampak da se je pridružila t.i. bataljonu Ajdar - prostovoljni enoti, ki so jo v Kijevu oblikovali za pomoč vojakom v bojih na vzhodu države.



Junija naj bi ji uspelo pridobiti "koordinate skupine ruskih novinarjev in drugih civilistov blizu Luganska", ki jih je predala soborcem, ti pa so nato na osnovi teh koordinat sprožili smrtonosen napad.

Savčenkovo naj bi aretirali, ko je skušala brez dokumentov, pod pretvezo, da je begunka, prestopiti mejo z Rusijo. Odkrili naj bi jo ob rutinskem preverjanju identitete. Kijev po drugi strani pravi, da so jo Rusi ugrabili in jo na silo pretihotapili čez mejo.

33-letnica je sicer med drugim sodelovala v mirovni misiji v Iraku in jo v Ukrajini poznajo po vzdevku G. I. Jane - po junakinji istoimenskega ameriškega filma iz leta 1997, v katerem Demi Moore igra vlogo prve ženske, ki se ji uspe pridružiti posebnim enotam ameriške mornarice, t.i. tjuljnom.