nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Kijevu ubit še en Janukovičev zaveznik

Deli na:
V Kijevu ubit še en Janukovičev zaveznik

Foto: Reuters

Bivši namestnik predsednika ukrajinskega parlamenta Oleg Kalašnikov je bil v sredo ubit v svojem stanovanju v Kijevu, je sporočilo ukrajinsko notranje ministrstvo. Gre za nekdanjega zaveznika odstavljenega proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. Medtem je bil danes v Kijevu ubit tudi opozicijski ukrajinski novinar Olesja Buzina.

Kot je sporočilo notranje ministrstvo, so Kalašnikova našli v sredo zvečer. Bil je ustreljen. Policija je o njegovi smrti uvedla preiskavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Buzino pa sta dva zamaskirana napadalca ubila danes pred njegovo hišo. Po navedbah policije je preiskava v teku. 45-letnik je bil nekdanji odgovorni urednik dnevnika Sevodnja (Danes) in je bil nasprotnik proevropskih protestov na Majdanu.

Svetovalec predsednika Petra Porošenka, Anton Geraščenko ocenjuje, da sta umora povezana, saj sta oba sodelovala v gibanju Antimajdan, ki ga je oblast lani organizirala kot odgovor na proteste na kijevskem osrednjem trgu Majdan.

Buzina je pred kratkim prostovoljno odstopil s položaja urednika, rekoč, da se ne želi sprijazniti s cenzuro, ki jo je vpeljala nova oblast v Kijevu.

V zadnjih mesecih se v Ukrajini kar vrstijo smrti zaveznikov ali pripadnikov odstavljenega proruskega predsednika Viktorja Janukoviča. V vsem primerih gre za smrti v sumljivih okoliščinah. V marcu so našli mrtve tri nekdanje poslance, ki so bili blizu Janukoviču, medtem ko so pred tem zabeležili tudi štiri samomore nekdanjih pripadnikov Janukovičevega režima, še navaja AFP.

Prejšnji mesec je sicer v prometni nesreči umrl tudi Janukovičev 33-letni sin Viktor, potem ko se je njegov avtomobil na vzhodu Rusije nenadoma vdrl v led na Bajkalskem jezeru.

V Janukovičevi Stranki regij, ki je sicer od odstavitve Janukoviča zamrznila delovanje, ocenjujejo, da je to posledica njihovega načrtnega pregona, ki da ga izvaja nova prozahodna ukrajinska vlada.