franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: Uporaba sile v Ukrajini ostaja skrajna možnost; Janukoviču smo rešili življenje

Deli na:
Putin: Uporaba sile v Ukrajini ostaja skrajna možnost; Janukoviču smo rešili življenje

Foto: Reuters

Možnost napotitve ruske vojske v Ukrajino ostaja, a zaenkrat ni nobene potrebe po tem, je danes novinarjem zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin. Napovedal je, da bo Rusija pravice svojih in ukrajinskih državljanov v Ukrajini branila z "vsemi sredstvi", ter poudaril, da je Viktor Janukovič edini legitimni ukrajinski predsednik.

Putin je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa menjavo oblasti v Ukrajini danes označil za neustavni državni udar in oboroženi prevzem oblasti. Kot je poudaril v pogovoru z novinarji, ki je potekal v njegovi podeželski rezidenci nedaleč od Moskve, si ukrajinsko ljudstvo želi sprememb, a nezakonitih in neustavnih dejanj ne bi smeli spodbujati, povzema ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Ruski predsednik je zagotovil, da bi bila napotitev ruskih vojakov v Ukrajino ukrep v skrajni sili. Če bi do tega prišlo, pa ne bi šlo za boj proti Ukrajincem. "Če bomo sprejeli to odločitev, bo to storjeno le za zaščito ukrajinskih državljanov," je izpostavil.

Putin je zagotovil tudi, da ruske sile niso aktivne na območju Krima. Ukrajinske vojaške baze v regiji po njegovem obkrožajo "lokalne sile samoobrambe". Na vprašanje, ali so ruske sile sodelovale v operacijah na Krimu, je odgovoril: "Ne, niso sodelovale." Kot je dodal, je "veliko uniform podobnega videza".

Putin je zagotovil tudi, da zavzetje Krima ni v ruskem načrtu. "Rusija ne razmišlja o možnosti priključitve Krima," je poudaril in dodal, da bi morali o prihodnosti tega dela ukrajinskega ozemlja odločati prebivalci avtonomne republike sami.

"Le državljani lahko in bi morali odločati o svoji prihodnosti v ozračju svobodnega izražanja volje in varnosti," je dejal. V tej luči je izpostavil tudi, da Rusija ne bo priznala predsedniških volitev v Ukrajini, če se bodo odvile "v ozračju terorja".

Putin je tudi vztrajal, da je Viktor Janukovič edini legitimni predsednik Ukrajine. Med drugim je ocenil, da Janukovič ni izdal niti enega nezakonitega ukaza ter da je v pogajanjih z opozicijo, ki so potekala ob posredništvu treh evropskih zunanjih ministrov, pristal na vse zahteve druge strani.

Putin je sprejem Janukoviča na ruskem ozemlju označil kot humanitarno dejanje svoje države. Prepričan je namreč, da si je politik z begom v Rusijo rešil življenje. "Menim, da bi ga tam ubili," je dejal.

Ruski predsednik ukrajinskemu kolegu sicer ne napoveduje svetle politične prihodnosti. "Menim, da nima več politične prihodnosti. To sem mu tudi povedal," je pojasnil.



Je pa Putin odločno zanikal govorice, da je Janukovič mrtev. Kot je poudaril, ga je videl pred dvema dnevoma. "Je živ in zdrav in vsem želi, da bi se vsi počutili tako dobro kot on," je zagotovil.

Putin je sicer krivdo za ukrajinsko krizo pripisal tamkajšnji opoziciji. Oblasti v Kijevu po njegovih besedah nimajo nacionalnega mandata za odločanje o prihodnosti države.

Kot je izpostavil, je bilo mogoče reakcijo vzhodne in jugovzhodne Ukrajine na dogajanje v Kijevu vnaprej pričakovati. "Tisočkrat sem jim rekel: zakaj delite državo? Zakaj to počnete? A odgovora ni in z delovanjem nadaljujejo. Ljudje na vzhodu države vidijo, da so jih iztisnili iz procesa odločanja," je pojasnil ruski predsednik.

Moskva je, kot je zagotovil Putin, sicer potrpežljiva in pripravljena na sodelovanje tudi v pogojih zelo zapletenih odnosov s Kijevom. Kot je poudaril, je vladi naročil preučitev možnosti za ohranitev stikov s prehodnimi ukrajinskimi oblastmi. Prav tako je po njegovih besedah v Rusiji dobrodošla opozicijska voditeljica Julija Timošenko.

Prav tako je Rusija pripravljena sodelovati z Mednarodnim denarnim skladom (IMF) pri spodbujanju Ukrajine za uvedbo gospodarskih reform. Rusija je po besedah predsednika pripravljena sprostiti tudi nove tranše 15 milijard dolarjev vrednega posojila, ki ga je Ukrajini obljubila lani. "A zahodne države nas niso prosile tega. Prosile so nas za sodelovanje z IMF, da bi Ukrajino spodbudili k reformam," je dejal.

Ruski predsednik je sicer posvaril tiste, ki razmišljajo o uvedbi sankcij proti Rusiji. Sporočil jim je namreč, da bo povzročena škoda prizadela obe strani. "Verjamemo, da imajo naša dejanja razumno osnovo ter da so grožnje Rusiji neproduktivne in škodljive," je sporočil.

Zahodne države s svojimi odločitvami po njegovih besedah tudi niso odvrnile Rusije od priprav na vrh skupine G8 v Sočiju. "Če predstavniki drugih članic G8 ne želijo prisostvovati, je to seveda njihova odločitev," je dejal, zatrdil pa, da Rusija s pripravami nadaljuje. Tiste, ki skušajo sabotirati paraolimpijske igre v Sočiju, pa je označil za ljudi, ki jim nič ni sveto.

Putin je izpostavil še, da lahko, če Ukrajina ne poravna februarskega računa za plin, njen dolg do Rusije doseže dve milijardi dolarjev. Dodal je še, da je ukinitev popustov na ceno plina s strani Gazproma "povsem poslovna poteza". "To ni povezano z dogajanjem v Ukrajini ali politiko," je zagotovil.