državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina še korak bližje Evropski uniji

Deli na:
Ukrajina še korak bližje Evropski uniji

Foto: Reuters

Odbor Evropskega parlamenta za zunanje zadeve je včeraj v Bruslju z veliko večino podprl pridružitveni sporazum Ukrajino. Zdaj naj bi sporazum potrdili še na plenarnem zasedanju parlamenta, formalno pa ga moral potrditi še Svet EU.

Ukrajina je pridružitveni sporazum podpisala junija ob robu vrha EU. Tovrsten sporazum naj bi Ukrajina podpisala že novembra lani, a si je tedanji predsednik Viktor Janukovič zaradi pritiska Moskve tik pred zdajci premislil.

To je nato sprožilo množične proteste v Ukrajini, ki so pripeljali do padca Janukoviča, pa tudi do spora z Rusijo, ki si je nato marca priključila polotok Krim, podpira pa tudi separatistične težnje upornikov na vzhodu Ukrajine.

V skladu s sporazumom bo EU odpravila skoraj vse carine na blago iz Ukrajine. Na ta način bi ukrajinska podjetja po ocenah Evropske komisije lahko privarčevala najmanj 500 milijonov evrov letno. Tesnejše sodelovanje je predvideno tudi na področju energetike.

Na politični ravni bodo ukrajinski državljani lahko potovali v EU brez vizumov, če bo Kijev seveda pred tem izpolnil še določene pravne, organizacijske in politične pogoje.

Ukrajinski parlament bo o sporazumu predvidoma glasoval prihodnji torej, 16. septembra, je včeraj v Bruslju napovedal predsednik odbora Evropskega parlamenta za zunanjo politiko Elmar Brok. V istem tednu naj bi o sporazumu na plenarni seji v Strasbourgu glasoval tudi Evropski parlament, je še napovedal, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.