uvodna Dobra karma

Danijel Šmid - Danny žrtev spletk zaradi slave. ...

luka mesec manca renko Svet24.si

Vplivni in zaljubljeni: pari med slovenskimi ...

masaza ajdovscina-pl Reporter.si

Kako do prostitutke v Ljubljani: mi smo jih našli...

zmago jelinčič Svet24.si

Zmago Jelinčič: "Janša je trojanski konj levih ...

Screenshot 2020-02-14 at 23.58.23 Necenzurirano

"Koliko iranskega denarja si dobil, gnida ...

Princ Harry Njena.si

Šok: Ubilo se je nekdanje dekle princa Harryja

anezi Njena.si

Anezi v šovu s skrivnim načrtom?

Svet

Ciprski poslanci s tesno večino potrdili varčevalni program; pred parlamentom demonstracije

Deli na:
Ciprski poslanci s tesno večino potrdili varčevalni program; pred parlamentom demonstracije

Foto: Reuters

Ciprski parlament je včeraj s tesno večino potrdil varčevalni program in sporazum, ki ga je država dosegla z mednarodnimi posojilodajalci. Za je glasovalo 29 od skupno 56 poslancev, 27 pa jih je bilo proti. Glasovanje so spremljale tudi množične demonstracije na trgu pred stavbo parlamenta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Parlament je tako potrdil 23 milijard evrov težak sporazum z EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). V okviru varčevalnega programa pa so poslanci med drugim potrdili uvedbo novega davka na nepremičnine in znižanje plač javnim uslužbencem.

Finančni ministri držav v območju evra so krovni dokument programa pomoči za Ciper potrdili 12. aprila. Program predvideva deset milijard evrov pomoči, prvi obrok posojila pa naj bi bil izplačan do sredine maja.

Pri pomoči Cipru naj bi z milijardo evrov sodeloval tudi IMF. Pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM bi v tem primeru znašala devet milijard evrov.

Še 13 milijard evrov pa bo moral Ciper zbrati sam. V ta namen je moral oblikovati lasten varčevalni program.Nikozija je morala pristati tudi na zaprtje druge največje banke Laiki, medtem ko bodo morali varčevalci največje ciprske banke Bank of Cyprus, ki so imeli na računu več kot 100.000 evrov, v reševanje prisilno prispevati do 60 odstotkov svojega denarja.

Pred glasovanjem parlamenta se je pred sedežem parlamenta zbralo več sto protestnikov, večinoma levičarskih, ki so skandirali proti varčevalnim ukrepom, še poroča dpa.

Proti uvedbi varčevalnih ukrepov in sporazumu z EU in IMF je pozivala tudi druga najmočnejša stranka v ciprskem parlamentu, komunistična stranka Akel, ki ima 19 poslancev.

Stranka je predlagala celo izstop Cipra iz območja z evrom, odločitev o čemer bi sprejeli državljani na referendumu. Izstop bi bil sicer nadzorovan, se glasi predlog, ki ga je osrednji odbor stranke sprejel v ponedeljek.

loading...
Loading...