pijana voznica, alkohol Svet24.si

Rezultat alkotesta šokiral radeljske policiste

meteorit Svet24.si

Streljaj od slovenske meje ponoči pristali ...

bencin, dizel, bencinska-črpalka, pomanjkanje Necenzurirano

Pogovoriti se moramo o trgovcih #kolumna

fajon jansa golob tonin bobo Reporter.si

Pleše z volkovi: ozadje brutalnega političnega ...

goran dragic trst 22 af Ekipa24.si

Slovenija v Trstu pokazala svojo moč! Italijani ...

tanja-postružnik-koren Njena.si

Šov voditeljici Tanji prinesel pomembno spoznanje

slovenija sekulic Ekipa24.si

Norišnica v Trstu že več kot uro pred tekmo! ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajina in Moldavija na poti v EU: dobili sta status kandidatk za članstvo

Deli na:
Ukrajina in Moldavija na poti v EU: dobili sta status kandidatk za članstvo

Voditelja Ukrajine in Francije - Foto: Profimedia

Voditelji članic Evropske unije so včeraj na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Dodal je, da gre za zgodovinski trenutek.

"Dogovor. Vrh EU je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU. To je zgodovinski trenutek," je na Twitterju zapisal Michel.

Dodal je, da ta dan predstavlja ključen korak na poti teh dveh držav v EU. Ob tem je čestital ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu.

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je še sporočil Michel.

"Gre za zelo močno sporočilo enotnosti in odločnosti v geopolitičnem smislu," je povedal kasneje na novinarski konferenci.

Da gre za močno sporočilo Evrope, meni tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je poudaril, da EU že ves čas ruske invazije na Ukrajino sprejema hitre, zgodovinske in enotne ukrepe.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je poudarila, da je to prelomen trenutek in zelo dober dan za Evropo.


"Ne more biti boljšega znaka upanja za državljane Ukrajine, Moldavije in Gruzije v teh težkih časih," je dejala in poudarila, da so vse tri države del evropske družine.

Izrazila je prepričanje, da bo odločitev Evropskega sveta prispevala h krepitvi vseh, tako Ukrajine, Gruzije in Moldavije, kot tudi EU.

Povedala je še, da morajo vse tri države narediti svojo domačo nalogo pred nadaljevanjem pristopnega procesa, vendar je prepričana, da bodo vse delale, kolikor hitro bodo lahko, in da bodo dale vse od sebe, da bi uresničile potrebne reforme.

Ukrajina mora glede na pretekli teden objavljeno mnenje komisije sprejeti reforme na področjih imenovanja ustavnih sodnikov, svobode medijev in pranja denarja ter okrepiti boj proti korupciji.

Moldavija pa mora dokončati ključne korake pri celoviti reformi pravosodnega sistema, okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter izboljšati javne storitve, je v mnenju zapisala Evropska komisija.

Vrh EU je sicer v včeraj sprejetih sklepih glede Ukrajine znova obsodil rusko agresijo in Ukrajini zagotovil nadaljnjo pomoč, tako finančno, gospodarsko kot vojaško.

Rusijo je obsodil, da hrano uporablja kot orožje, in dodal, da je s tem edina odgovorna za globalno krizo na področju prehranske varnosti. Moskvo je pozval, naj preneha z napadi na kmetijsko infrastrukturo ter odpravi blokado pristanišča v Črnem morju, da bo mogoče izvažati žito iz Ukrajine.