Revija Reporter
Slovenija

Devet blaženih: razkrivamo, kdo bo najverjetneje prišel v Evropski parlament

Igor Kršinar
1 6.882

2. jun. 2024 20:00

Deli na:

Sedež Evropskega parlamenta, kjer devet slovenskih politikov čaka sanjska služba.

Evropski parlament

Izteka se kampanja pred evropskimi volitvami, na katerih bomo v nedeljo volili devet poslancev Evropskega parlamenta.

Po polovici mandata se bosta prvič med seboj pomerila premier Robert Golob in prvak SDS Janez Janša, ki sicer na volitvah ne nastopata, ampak v boj pošiljata vsak svojo ekipo.



Pišemo, kdo vse lahko pričakuje izvolitev v Evropski parlament in zakaj ni nujno, da bo na evropskih volitvah slavila politična desnica. Ključna igralca na evropskih volitvah bosta premier Robert Golob in vodja največje opozicijske stranke Janez Janša, čeprav na njih sploh ne nastopata. Tako sta se že soočila na portalu N1. Medtem ko prvi skuša prepričati volivce, da je še vedno edina alternativa slednjemu, ta pričakuje, da bo največjo vladno stranko z naskokom premagal.

Tokrat bo imel Janša lažje delo, saj so glasovi volivcev levo od sredine bolj razpršeni kot na politični desnici, poleg tega ne gre za državnozborske volitve, kjer bi se odločalo o usodi Slovenije za nadaljnja štiri leta. Ker SD po aferi Litijska okreva zelo počasi, bo imel Golob največjega tekmeca v Vladimirju Prebiliču, nosilcu liste stranke Vesna, ki postaja novi up razočarancev na levi sredini.

Pišemo o politični preobrazbi kočevskega župana: kako se je iz obramboslovca in strokovnjaka za varnost prelevil v ekologa in nasprotnika drugega bloka nuklearke. Napada evropske socialiste zaradi koalicije z Evropsko ljudsko stranko, sam pa vodi njihovo skupino v kongresu regionalnih predstavnikov v Svetu Evrope, poleg tega se je leta 2021 zavzemal za koalicijo z SDS.

Kaj se dogaja v Gibanju Svoboda, v SD, Levici ter razkrivamo prerivanja v stranki SDS, kako Janša utira pot v Bruselj svojemu izbrancu Alešu Hojsu ter kakšna usoda lahko politično desnico doleti zaradi samostojne liste SLS, ki je na zadnjih dveh evropskih volitvah s skupno listo pridobivala volivce za NSI in SDS.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24