franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tusk: Nismo utrujeni od Ukrajine, ampak od Orbana

Deli na:
Tusk: Nismo utrujeni od Ukrajine, ampak od Orbana

Predsednik poljske vlade Donald Tusk - Foto: Wikipedia

Voditelji držav članic EU so se pred današnjim izrednim zasedanjem v Bruslju večinoma strinjali, da je treba doseči dogovor glede nadaljnje pomoči Ukrajini v okviru revizije dolgoročnega proračuna EU, do česar je še vedno zadržan madžarski premier Viktor Orban. Medtem so potekala še zadnja posvetovanja, da bi našli rešitev skupaj z Madžarsko.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je na družbenem omrežju X danes sporočil, da se posvetovanja za dosego dogovora nadaljujejo. Ob tem je objavil fotografijo, na kateri ga je videti na pogovorih z madžarskim premierjem Orbanom, ob njiju pa so tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ter voditelji Nemčije, Francije in Italije.

Številni voditelji članic EU so sicer ob prihodu na zasedanje poudarili pomen današnjega srečanja, na katerem je po njihovem prepričanju treba najti enoten dogovor vseh 27 članic, vključno z Madžarsko, glede nadaljnje makrofinančne pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov do konca leta 2027. O tem se na decembrskem vrhu zaradi nasprotovanja madžarskega premierja niso uspeli dogovoriti.

Nemški kancler Olaf Scholz je ob prihodu na srečanje poudaril, da je danes pomembno doseči dogovor vseh 27 držav članic in da si bo sam močno prizadeval, da bi to dosegli.

Podobno je menil tudi belgijski premier Alexander De Croo, ki je ob tem spomnil, da je na decembrskem zasedanju obstajal sporazum med 26 državami, ki je še vedno na mizi. Izrazil je prepričanje, da lahko voditelji danes dosežejo kompromis v okviru 27 članic.



Nizozemski premier Mark Rutte je bil medtem "previdno optimističen" glede tega, ali bodo danes dosegli sporazum vseh članic, vse pa bo odvisno od tega, ali bo Madžarska pripravljena sklepati kompromise. Po mnenju Rutteja bi bila katera koli druga rešitev razen soglasja vseh 27 držav zelo težka.

Estonska premierka Kaja Kallas je poudarila potrebo po dolgoročni zavezanosti pri podpori Ukrajini in zavrnila zamisel premierja Orbana, po kateri je Madžarska pripravljena podpreti pomoč Ukrajini, če jo bodo potrjevali vsako leto.

Finski premier Petteri Orpo pa je opozoril, da nihče ne more izsiljevati držav članic in da "je vse odvisno od tega, kakšno stališče bo danes zavzel Orban".

Poljski premier Donald Tusk je v izjavi novinarjem glede nastopov madžarskega premierja dejal, da so vsi "utrujeni" od Orbana. "Nismo utrujeni od Ukrajine, ampak od Orbana," je ponazoril in dodal, da za danes ni "načrta B" ter da morajo prepričati madžarskega voditelja v rešitev.