Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Uradna Ukrajina: Budimpešta Putinu pomaga nadaljevati agresijo na Ukrajino, s tem ruši enotnost EU

Deli na:
Uradna Ukrajina: Budimpešta Putinu pomaga nadaljevati agresijo na Ukrajino, s tem ruši enotnost EU

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Kijev je danes obtožil Madžarsko, da pomaga ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v vojni proti Ukrajini. Do obtožb prihaja dan po tem, ko je madžarski premier Viktor Orban dejal, da je Madžarska v nasprotju z drugimi državami EU pripravljena kupovati ruski plin v rubljih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Budimpešta je naredila naslednji korak in Putinu pomaga nadaljevati agresijo na Ukrajino," je v izjavi po navedbah AFP dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko. Ocenil je, da Madžarska s tem "ruši enotnost EU".

Kijev madžarske izjave o pripravljenosti na kupovanje ruskega plina v rubljih ocenjuje kot sovražno stališče do Ukrajine, je dejal Nikolenko. Madžarski predlog za organizacijo rusko-ukrajinskih mirovnih pogajanj v Budimpešti je ob tem označil za ciničnega.

"Če Madžarska res želi ustaviti vojno, bi morala storiti naslednje: prenehati s sabotiranjem enotnosti EU, podpreti nove sankcije proti Rusiji in vojaško pomagati Ukrajini, ne pa zagotavljati dodatnih virov financiranja za ruski vojaški stroj," je dodal.

Nikolenko je obsodil tudi zadržanost madžarskih oblasti pri obsojanju Rusije za grozodejstva ruske vojske v Buči, Irpinu in Hostomelu, kjer je bilo v zadnjih dneh odkritih več sto trupel civilistov.

Opozoril je, da bi to pri ruski vojski "lahko okrepilo občutek nekaznovanosti in jo spodbudilo k nadaljnjim grozodejstvom". Rusija je vse obtožbe sicer kategorično zavrnila in obsodila domnevno ukrajinsko inscenacijo vojnih zločinov.

V EU bodo medtem danes razpravljali o petem svežnju sankcij, ki vključujejo tudi ukrepe proti ruskemu energetskemu sektorju, denimo embargo na nakup premoga iz Rusije in zaprtje pristanišč EU za ruske ladje.