Laura Winham Svet24.si

Laura od sveta pozabljena tri leta mrtva ležala v...

love-island1 Svet24.si

Za 13 milijonov evrov lahko kupite del znamenitega...

sds, janez janša, Necenzurirano

To je slovenski Watergate. Kaj bomo zdaj? ...

bobnar golob bobo Reporter.si

Tatjana Bobnar ni šla v Tacen: v pisarni na ...

adam delius Ekipa24.si

Olimpija zahteva 2,5 milijona evrov za mladeniča,...

poroka na prvi pogled vstopna Njena.si

Tekmovali sta v dveh šovih, zdaj se bosta ...

cristiano ronaldo al nassr pm Ekipa24.si

Za to mu plačajo 200 milijonov? Noro, kakšno ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bruselj Orbanu zaprl pipico: dokler ne izpolni 17 zavez, ne dobi evropskih milijard

Deli na:
Bruselj Orbanu zaprl pipico: dokler ne izpolni 17 zavez, ne dobi evropskih milijard

Madžarski premier Viktor Orban - Foto: Bobo

Evropska komisija je ocenila, da Madžarska ni ustrezno izpolnila 17 zavez, ki jih je podala v zameno za izplačilo 7,5 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Zato komisija ohranja predlog Svetu EU, da se Madžarski ta sredstva zamrzne. Komisija je obenem pozitivno ocenila madžarski načrt za okrevanje, a je izplačilo sredstev pogojeno s 27 ukrepi.

Evropska komisija je sredi septembra Svetu EU predlagala zamrznitev 65 odstotkov obveznosti v okviru treh operativnih programov kohezijske politike. Gre za okoli 7,5 milijarde evrov, kar predstavlja več kot tretjino madžarskih kohezijskih sredstev.

Madžarski je dala do 19. novembra čas, da izpolni 17 zavez, h katerim se je zavezala v zameno za izplačilo sredstev.

"Ocenjevali smo, ali je naredila dovolj, da bi spremenili ali celo umaknili predlog iz 18. septembra. Če odgovorim na kratko, ni. Madžarska ni sprejela ukrepov, na podlagi katerih bi lahko rekli, da tveganj ni več. Zato ohranjamo naš predlog," je danes povedal evropski komisar za proračun Johannes Hahn.

Pomanjkljivosti in tveganja po njegovih besedah med drugim ostajajo pri novoustanovljenem uradu za integriteto in možnosti ponovne obravnave primerov, ki jih je tožilstvo opustilo.

"Treba pa je tudi povedati, da je Madžarska naredila korak v pravo smer, saj je v tem kratkem obdobju naslovila večino ukrepov," je povedal Hahn. Uredba o mehanizmu pogojevanja izplačila sredstev z vladavino prava je omogočila, da je Madžarska podala reformne zaveze, ki jih drugače ne bi, je poudaril.

Napovedal je, da bo komisija še naprej v sodelovanju z madžarskimi oblastmi skušala pomagati pri odpravi pomanjkljivosti.Bruselj je danes obenem podal pozitivno oceno madžarskega nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ki je podlaga za črpanje 5,8 milijarde evrov iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19.

Sredstva ne bodo izplačana, dokler Budimpešta ne bo izpolnila 27 t. i. supermejnikov, v katere so vključili tudi 17 zgoraj omenjenih ukrepov v okviru mehanizma pogojevanja, je danes pojasnil izvršni podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Med 27 supermejniki pa so tudi ukrepi na področju nadzora izvajanja načrta za okrevanje in ukrepi za okrepitev neodvisnosti pravosodja.

Na področju pravosodja so določili štiri ukrepe, je povedal pristojni evropski komisar Didier Reynders. Med temi sta povečanje pristojnosti neodvisnega sodnega sveta in reforma vrhovnega sodišča, da bi omejili vpliv politike. Vrhovnemu sodišču je treba obenem odvzeti pristojnost preučitve vprašanj, ki jih želi sodnik posredovati Sodišču EU. Med ukrepi je še odprava pristojnosti ustavnega sodišča, da odredi ponovno obravnavo dokončnih odločitev.

Končno odločitev glede zamrznitve kohezijskih sredstev morajo zdaj do 19. decembra s kvalificirano večino sprejeti finančni ministri članic. To pomeni, da jo mora podpreti najmanj 15 od 27 članic EU, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva unije. Finančni ministri bodo odločali tudi o načrtu za okrevanje, a je po neuradnih informacijah malo verjetno, da bodo o teh dveh zadevah odločali že prihodnji torek.

Madžarska bi sicer lahko po poročanju tujih medijev blokirala sprejetje 18 milijard evrov vrednega načrta za makrofinančno pomoč Ukrajini, če ji EU ne bo izplačala sredstev. Komisar Hahn je glede tega danes izrazil prepričanje, da bodo na koncu našli rešitev, ima pa komisija tudi načrt B.