sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Alenka Marinič 1 Njena.si

Osebno: Alenka Marinič, kot je javnost ne pozna

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčinov pozval Putina h končanju provokacij na Krimu

Deli na:
Turčinov pozval Putina h končanju provokacij na Krimu

Foto: Reuters

Ukrajinski začasni predsednik Oleksander Turčinov je v petek zvečer v televizijskem govoru pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj takoj konča s provokacijami na Krimu in naj s tega polotoka umakne svoje vojake, poroča ruska tiskovna agencija AFP.

Kot je dejal, se s tem pozivom obrača osebno na Putina.

Moskvo je obtožil, da deluje tako, da najprej izzove konflikt, nato pa si ozemlje priključi.

Rusijo je še obtožil, da je napotila svoje enote na Krim, ki niso samo zasedle tamkajšnjega parlamenta in vlade, ampak so hotele zavzeti tudi komunikacijska sredstva. Poudaril je, da mora Rusija takoj končati te provokacije in svoje vojake odpoklicati s Krima ter delati samo v skladu s sklenjenimi dogovori.

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je pred tem obtožilo Moskvo kršenja ukrajinskega zračnega prostora.

Predstavnik ukrajinskega predsednika na Krimu Sergej Kunicin pa je v petek dejal, da so bili na Krimu priča vdoru ruske vojske. "Ukrajinski zračni prostor je zaprt zaradi pristanka velikega števila ruskih letal in helikopterjev," je dejal za televizijo ART.

Po njegovih ocenah so tako prepeljali skoraj 2000 ruskih vojakov na vojaško letališče Gvardejskoje blizu prestolnice avtonomne republike Krim, Simferopol.

Ukrajinski cariniki so pred tem dejali, da je najmanj deset ruskih helikopterjev vstopilo v Krim, medtem ko so ruske oblasti imele dovoljenje kijevskih oblasti za vstop samo treh helikopterjev.

Priče so v petek zvečer govorile tudi o premikih neoznačenih oklepnih vozil na cesti med Sevastopolom in Simferopolom, kot tudi o pristanku več vojaških tovornih letal na vojaškem letališču blizu Simferopola.

Več kot deset oboroženih vojakov v uniformah brez oznak je v petek ves dan patruljiralo pred letališčem v Simferopolu. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je Rusijo obtožil za "oborožen vdor" na Krim.

Več sto proruskih aktivistov pa je bilo cel dan zbranih blizu republiškega parlamenta v Simferopolu, na katerem so oboroženi moški v četrtek dvignili rusko zastavo in parlament zasedli. Poslanci so za zaprtimi vrati nato v četrtek podprli pripravo referenduma o neodvisnosti Krima za 25. maj. To je isti dan, na katerega so nove oblasti v Kijevu razpisale predčasne predsedniške volitve.