GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija se trese, Erdogan je odločen: To ni turška pomlad

Deli na:
Turčija se trese, Erdogan je odločen: To ni turška pomlad

Foto: Reuters

V Turčiji se po nemirnem koncu tedna očitno razmere še ne umirjajo. O novih protestih danes med drugim poročajo iz Ankare, kjer je policija tudi uporabila solzivec. Premier Recep Tayyip Erdogan je medtem zanikal, da bi bili v državi priča t. i. turški pomladi, kakršna je leta 2011 pretresla vrsto arabskih držav.

V Ankari so se danes že četrti dan zapored zbrali protestniki, ki nasprotujejo islamistični vladi premiera Erdogana. Policija je proti približno tisoč mladim demonstrantom, ki so se zbrali na trgu Kizilay v središču prestolnice, znova uporabila solzivec in vodni top, poroča s terena francoska tiskovna agencija AFP. Na carigrajskem trgu Taksim, epicentru protestov, je bilo medtem dopoldne še relativno mirno, dodaja AFP.

Nasilje Turčijo pretresa že od petka. Začelo se je v Carigradu, ko so množični protesti proti gradnji nakupovalnega centra v parku v bližini trga Taksim prerasli v protivladne proteste. Ti so se nato razširili na več kot 60 drugih turških mest. Protestniki Erdoganovi vladi očitajo, da postaja vse bolj avtoritarna.

Po uradnih podatkih je bilo od petka aretiranih več kot 1700 ljudi po vsej državi. Opozicija opozarja, da je bilo aretacij še veliko več. Tudi glede ranjenih in mrtvih se navedbe oblasti in opozicije razlikujejo - medtem ko uradni viri govorijo o nekaj deset ranjenih protestnikih, opozicija trdi, da jih je bilo ranjenih na stotine, prišlo naj bi celo do smrtnih žrtev.



Kot je danes za dnevnik Hürriyet dejala opozicijska poslanka Aylin Nazliaka, je od policije izvedela, da se samo v priporih v Ankari nahaja 1500 protestnikov, nove in nove pa v zapore vozijo kar z avtobusi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Priprte protestnike naj bi imeli v lisicah, jih silili, da podpišejo priznanja, ter jim naj ne bi dovoljevali stikov z odvetniki.

A Erdogan je danes znova ostal neomajen. Čeprav se sooča z najhujšimi protivladnimi protesti, odkar je pred desetletjem prevzel oblast v državi, vztraja, da dogajanja ni mogoče primerjati s "pomladjo" - ljudskimi vstajami, kakršne so leta 2011 pretresle več avtoritarnih arabskih držav in dobile skupno ime arabska pomlad. Kot je opozoril danes na televiziji, je bil on demokratično izvoljen, medtem ko v omenjenih arabskih državah ni bilo sledu večstrankarskega sistema.

Ponovil je tudi, da bo vlada ostala trdna in ne bo popuščala. "To bomo premagali," je zatrdil premier. V pogovoru za televizijo Haberturk v nedeljo pa je Erdogan tudi ostro napadel Twitter, ki ga množično uporabljajo protestniki. Označil ga je kot "najhujšo grožnjo družbam", "povzročitelja težav" in "nadlogo" ter polnega "najhujših laži".