Revija Reporter
Svet

Turčija na ESČP obsojena zaradi zaprtja novinarja, plačati mu mora odškodnino

STA

13. apr. 2021 13:57 Osveženo: 17:04 / 13. 4. 2021

Deli na:

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

Profimedia

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes obsodilo Turčijo, ker je zaradi domnevne vpletenosti v poskus državnega udara leta 2016 zaprla novinarja Ahmeda Altana. Turčija je kršila pravico do svobode izražanja ter svobode in varnosti, je odločilo sodišče v Strasbourgu. Oblastem v Ankari je naložilo plačilo odškodnine.

Sodišče je ugotovilo, da ni dokazov, da bi bila dejanja znanega turškega pisatelja in novinarja del načrta za rušenje vlade, turške oblasti pa so neupravičeno posegle v njegovo pravico do svobode izražanja, svobode in varnosti.

Danes 71-letni Altan je leta 2016 napisal vrsto člankov, v katerih je bil kritičen do vlade turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Kmalu po poskusu državnega udara so ga aretirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Februarja 2018 je bil obsojen na dosmrtni zapor zaradi poskusa strmoglavljenja vlade, a je turško vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. Po ponovni preučitvi primera je bil Altan obsojen na 10 let in šest mesecev zapora, ker je "zavestno podpiral teroristično organizacijo". Turške oblasti so mu očitale podporo prepovedani skupini islamskega pridigarja Fethullaha Gülena, ki mu pripisujejo krivdo za poskus strmoglavljenja Erdogana julija 2016.

ESČP je tudi opozorilo, da Altan ni imel dostopa do sodnih spisov in je za nekatere dokaze zoper sebe izvedel šele po obtožbi, kar pomeni kršitev njegovih pravic. Turčija mu mora plačati 16.000 evrov odškodnine, je razsodilo sodišče.