malalan karmen Odkrito.si

Znan slovenski draguljar z ženo v Južno Afriko

jayme closs Svet24.si

Surovo ubil starša 13-letnice in jo nato ugrabil,...

profimedia-0347342852 Petisvet.si

V čem so nebesna znamenja močna in v čem šibka?

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

amanda-eller Svet24.si

Izginila je v pragozdu in preživela: dva tedna je...

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

Bojan papez kolo Njena.si

Noro: Bojan Papež s kolesom do Dubrovnika!

Slovenija

Sazas ni uspel s 50.000 evrov težko tožbo proti Dnevniku:

Deli na:
Sazas ni uspel s 50.000 evrov težko tožbo proti Dnevniku:

Foto: Sašo Avramovič - Sazas je v začetku aprila zoper Telekom Slovenije že vložil tožbo v višini 1,41 milijona evrov.

Združenje Sazas je izgubilo tožbo proti Dnevniku, poroča časnik. Sazas je Dnevnikovi novinarki, ki je pisala o nepravilnostih v delovanju organizacije, očital, da je s poročanjem škodovala njegovemu ugledu. Vendar se je okrožno sodišče po poročanju Dnevnika oprlo na prakso evropskega sodišča za človekove pravice in zaščitilo svobodo govora.

Tožba kolektivne organizacije Sazas, ki zbira in razdeljuje denar na področju avtorskih honorarjev, zoper Dnevnik je bila na ljubljanskem okrožnem sodišču zavrnjena. Če se Sazas ne bo pritožil in na višji sodni stopnji morebiti uspel, Dnevniku ne bo treba plačati 50.000 evrov odškodnine, ki jo je Sazas terjal zaradi domnevno okrnjenega ugleda.

Sodišče je namreč ugotovilo, da je bilo poročanje Dnevnika o Sazasu ustrezno, utemeljeno na podatkih in da namen pisanja ni bil blatenje kolektivne organizacije. Kot so za časnik sporočili iz Sazasa, so sodbo prejeli in jo predali v obdelavo ustrezni službi ter je za zdaj še ne morejo komentirati.

Sazasova tožba se je sicer nanašala na serijo člankov Dnevnikove novinarke Anje Hreščak, ki je poročala o Sazasovem nakazovanju denarja, pobranega iz naslova kabelske retransmisije, organizaciji Agicoa v Švici. Novinarka je pisala, da Sazas in Agicoa nista imela ustreznih pravnih podlag za denarne transferje. Sazas pa je trdil, da podlage obeh organizacij za omenjeno delovanje niso sporne in Dnevniku očital, da so članki iz leta 2016 krnili ugled organizacije in ji povzročili gospodarsko škodo.


Sodišče je po navedbah časnika ugotovilo, da je novinarka članke ustrezno utemeljila, medtem ko Sazas na njena vprašanja niti ni odgovarjal, namesto tega pa je nenehno zahteval objave popravkov.

"To je pomembno sporočilo vsem, ki najprej ignorirajo vprašanja novinarjev ali njihove prošnje za pojasnila v zadevah, ki so pomembne za javnost, nato, po objavah v medijih, pa jih preganjajo na sodiščih, kjer jim očitajo neprofesionalnost, neresničnost objavljenih navedb in podobno," je poudaril odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak.

Kot je še dejal Lesjak, bo Sazas tak manever stal najmanj 4500 evrov, kolikor znaša od sodišča odrejeno povračilo sodnih stroškov Dnevnika.

Odvetnica Jasna Zakonjšek, ki je zastopala Dnevnik, meni, da odločitev sodišča ni presenetljiva, saj je sodba skladna s sodno prakso evropskega sodišča za človekove pravice na področju svobode govora. "Sazas je organizacija z javnimi pooblastili, o kateri se veliko piše oziroma poroča. Pričakovanje vodstva Sazasa, da se o organizaciji ne bo pisalo ali da se bo pisalo na način, ki bo vodstvu všeč, je skregano s svobodo izražanja," je dejala za Dnevnik.

Loading...