pia zemljič Odkrito.si

Huda poškodba znane slovenske igralke

meghan markle Svet24.si

Oče Meghan Markle: Na svoji poroki je gostom dala...

novaandreja Petisvet.si

Astro nasveti: od 10.12. do 16.12.2018

saber Svet24.si

Umoril je 16-letno domačinko! Iščejo ga!

sneg, sani, termometer, zima Svet24.si

Če bodo padavine, bo snežilo! Vse je odvisno od ...

Sofia Richie Najstnica.si

Sofia Richie se bori z ljubosumjem

Jan Plestenjak Njena.si

Plestenjak s svojim pogledom sprožil gorečo ...

Svet

Trumpu je "fantastično srečanje" v Bruslju povrnilo vero v zvezo Nato

Deli na:
Trumpu je "fantastično srečanje" v Bruslju povrnilo vero v zvezo Nato

Foto: Reuters - Donald Trump, predsednik ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je po plazu ostrih kritik na račun zveze Nato, še zlasti Nemčije, danes na nepričakovani novinarski konferenci v Bruslju zatrdil, da verjame v Nato, ki je "zdaj precej močnejši kot pred dvema dnevoma".

Poudaril je, da je kolegom povedal, kako zelo nesrečen je zaradi preskromnih obrambnih proračunov zaveznic, nakar so znatno okrepile svoje zaveze. "Odnos do ZDA ni bil pošten, a sedaj je," je dodal.

Izpostavil je, da so zaveznice obljubile, da bodo za obrambo namenile več in hitreje; omenil je številko 33 milijard dolarjev.

Na vprašanje, ali bodo ZDA odšle iz Nata in ali to lahko stori brez pristanka kongresa, je odgovoril, da verjetno lahko, a da to ni potrebno.


Vrh Nata je bil po Trumpovih besedah na koncu "fantastično srečanje". Znova je poudaril dober odnos z Nemčijo in ponovil, da ne mara plinovoda Severni tok 2. Ob tem je pripomnil, da če bi vsi imeli boljši odnos z Rusijo, tudi ta plinovod ne bo več problem.

V odgovoru na vprašanje hrvaškega novinarja, ali je mogoče verjeti njegovim besedam in ali ne bo tvital drugače, ko se bo vkrcal na letalo, je najprej čestital Hrvaški za zmago v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva, nato pa je zatrdil, da ne, saj je zelo konsistenten.

Nemška kanclerka Angela Merkel danes ni želela komentirati, ali je Trump zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva. "Lahko samo povzamem zaključek. Jasna obveza vseh do Nata in očitna pripravljenost vseh, da v luči spremenjenih varnostnih razmer prispevajo svoje," je dejala.

Dodala je, da je Trump spregovoril tudi o tem, da se mora v zvezi spremeniti deljenje bremena. "Bila sem jasna, tudi ostali so bili, da smo na tej poti," navaja kanclerko nemška tiskovna agencija dpa.