ksenija horvat Odkrito.si

Ksenija Horvat odkrito o sinu in hčeri

melania donald trump, vladimir putin Svet24.si

VIDEO: Neprecenljiv izraz na Melaniinem obrazu ob ...

Angel varuh Petisvet

Tako se javi naš osebni angel

profimedia-0377285224 Svet24.si

Zaposleni delajo le štiri dni, plačani pa so za ...

Budva, plaža Svet24.si

VIDEO: Bitka za ležalnik na plaži

Miley Cyrus in Liam Hemsworth Najstnica.si

Miley in Liam: Konec njune ljubezni

henrik 3 Njena.si

Osupljivo: Henrik nekoč in danes

Svet

Trumpu je "fantastično srečanje" v Bruslju povrnilo vero v zvezo Nato

Deli na:
Trumpu je "fantastično srečanje" v Bruslju povrnilo vero v zvezo Nato

Foto: Reuters - Donald Trump, predsednik ZDA

Ameriški predsednik Donald Trump je po plazu ostrih kritik na račun zveze Nato, še zlasti Nemčije, danes na nepričakovani novinarski konferenci v Bruslju zatrdil, da verjame v Nato, ki je "zdaj precej močnejši kot pred dvema dnevoma".

Poudaril je, da je kolegom povedal, kako zelo nesrečen je zaradi preskromnih obrambnih proračunov zaveznic, nakar so znatno okrepile svoje zaveze. "Odnos do ZDA ni bil pošten, a sedaj je," je dodal.

Izpostavil je, da so zaveznice obljubile, da bodo za obrambo namenile več in hitreje; omenil je številko 33 milijard dolarjev.

Na vprašanje, ali bodo ZDA odšle iz Nata in ali to lahko stori brez pristanka kongresa, je odgovoril, da verjetno lahko, a da to ni potrebno.

Vrh Nata je bil po Trumpovih besedah na koncu "fantastično srečanje". Znova je poudaril dober odnos z Nemčijo in ponovil, da ne mara plinovoda Severni tok 2. Ob tem je pripomnil, da če bi vsi imeli boljši odnos z Rusijo, tudi ta plinovod ne bo več problem.

V odgovoru na vprašanje hrvaškega novinarja, ali je mogoče verjeti njegovim besedam in ali ne bo tvital drugače, ko se bo vkrcal na letalo, je najprej čestital Hrvaški za zmago v polfinalu svetovnega nogometnega prvenstva, nato pa je zatrdil, da ne, saj je zelo konsistenten.

Nemška kanclerka Angela Merkel danes ni želela komentirati, ali je Trump zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva. "Lahko samo povzamem zaključek. Jasna obveza vseh do Nata in očitna pripravljenost vseh, da v luči spremenjenih varnostnih razmer prispevajo svoje," je dejala.

Dodala je, da je Trump spregovoril tudi o tem, da se mora v zvezi spremeniti deljenje bremena. "Bila sem jasna, tudi ostali so bili, da smo na tej poti," navaja kanclerko nemška tiskovna agencija dpa.