Revija Reporter
Slovenija

To bo akademski odgovor na levičarsko gonjo proti podjetnikom, ki bi jih poslanec Kordiš nacionaliziral

Ivan Puc

23. okt. 2018 14:27 Osveženo: 14:40 / 23. 10. 2018

Deli na:

»Kapitalu odvzeti moč. To zmore samo državni zbor in vlada in podobne institucije. To bo treba korenito obrniti. Odvzeti jim to moč, obdavčiti jih, ne pa poslušati to jokanje, da bodo šli v tujino. Naj grejo. Naj grejo,« je pred dnevi v državnem zboru grmel vrhovni državni tožilec Jože Kozina.

To je bil eden od mnogih odzivov na napovedi Šarčeve vlade, da po nareku stranke Levice bolj obdavči kapital. Poslanec Levice Miha Kordiš je »provokativno« napovedal nacionalizacijo, podjetnik Ivo Boscarol pa selitev proizvodnje.

»Danes imamo politično stranko, ki večino svojega političnega kapitala pridela na strašenju pred kapitalom, neoliberalizmom in ki odkrito poziva k nacionalizaciji ter uvedbi venezuelskega modela,« je v Financah zapisal dr. Matej Avbelj, izredni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije.

»Lastninska pravica je politična pravica par excellence. Je vir vseh drugih pravic. Je predpostavka in jamstvo vsakršne svobode ter razlog za obstoj pravne države. Z drugimi besedami: za lastninsko pravico in svobodno gospodarsko pobudo se je treba bojevati, tudi politično. Enako velja za pravno državo. Sicer ne bodo zagotovljeni. To je še toliko bolj pomembno v Sloveniji, katere polpretekla zgodovina je priča popolnega, tudi fizičnega, povsem nepravnega obračuna s »kapitalisti«.«    

Nova univerza pripravlja v četrtek popoldne v avli Ivana Hribarja (Mestni trg 23), akademski forum prav na temo Država in svobodna podjetniška pobuda. Izr. prof. dr. Matej Avbelj, prof. dr. Peter Jambrek in doc. dr. Gorazd Justinek bodo najprej pregovorili o ustavnih razmerjih obravnavane tematike. Razpravo bosta nadaljevala prof. dr. Žiga Turk in doc. dr. Anže Burger, ki bosta spregovorila o aktualnem razmerju med državo in svobodno podjetniško pobudo. Izhodišče za razpravo na akademskem forumu bo prav omenjeno besedilo Avblja (Ne)politično gospodarstvo.

Kratko razlago ustavnega položaja podjetništva kot uvod v diskusijo je prispeval Jambrek. Po njegovih besedah sodišče EU praviloma presoja kršitve svobodne gospodarske pobude skupaj in hkrati s pravico do zasebne lastnine.

»Svobodna gospodarska pobuda je bila na podlagi judikature sodišča EU vključena med temeljne določbe, ki jih vsebuje Listina Evropske unije o temeljnih pravicah (16. člen Listine). Slovensko ustavno sodišče pa je sprejelo stališče, da sta pravici do svobodne gospodarske pobude po pravu EU in po slovenski ustavi vsebinsko in pravovarstveno enakovredni.«  Svobodna podjetniška pobuda sodi tudi v območje varovanja splošne svobode ravnanja, ki izhaja od nedotakljivosti osebnostnih pravic.