dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

rodriguez ronaldo Ekipa24.si

Uh, kako je udarila: Oglasila se je tudi Ronaldova...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpove davčne skrivnosti razkrite: več kot desetletje je prijavljal izgubo

Deli na:
Trumpove davčne skrivnosti razkrite: več kot desetletje je prijavljal izgubo

Donald Trump je bil posebej oster do guvernerja Floride, republikanca Rona DeSantisa. - Foto: Profimedia

Donald Bender, nekdanji osebni računovodja bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa, je v sredo na sodišču v New Yorku povedal, da je Trump v svojih davčnih napovedih med letoma 2008 in 2019 redno prijavljal izgubo. Leta 2009 na primer v višini 700 milijonov dolarjev, leta 2010 pa 200 milijonov dolarjev.

Trumpovi davki so bili doslej najbolj znana javna skrivnost v ZDA, saj jih pred predsedniškimi volitvami leta 2016 za razliko od vseh ostalih kandidatov v sodobni zgodovini ni nikoli objavil.

New York Times je leta 2020 poročal, da je Trump leta 2017 plačal le 750 dolarjev davka na dohodek. Isti časnik je poročal tudi, da je Trump leta 1995 prijavil 915,7 milijona dolarjev izgube, s čimer se je več let izogibal plačevanju davkov.

Bender iz računovodskega podjetja Mazars je bil dolga leta osebni računovodja Trumpa in mu je vlagal davčne napovedi. V sredo je na državnem sodišču New Yorka, kjer poteka proces proti Trumpovi organizaciji zaradi finančnih poneverb, povedal, da je Trump prijavljal izgubo od leta 2009 do leta 2018.

Trumpova organizacija je obtožena, da se je izogibala plačilu davkov z izvirnimi načini kompenzacij vodilnim uslužbencem. V primeru obsodbe bo morala sicer plačati le približno milijon dolarjev kazni, osebne odgovornosti vodilnih v podjetju na čelu s Trumpom pa sodišče ne ugotavlja.

Trump se v javnosti zagovarja, da gre za politični pregon, saj niso počeli nič takšnega, kar ne počnejo vsa druga velika podjetja.

Trump ima sicer trenutno številne druge pravosodne težave, pri čemer mu v preiskavah o njegovih prizadevanjih za spreobrnitev izida predsedniških volitev 2020 in odtujitvi zaupnih dokumentov iz Bele hiše grozi tudi zaporna kazen.