Revija Reporter
Slovenija

Prihaja dan, ko bo tudi v Sloveniji škatlica cigaret stala 13 evrov? To je razlog, da cene še kar naraščajo

Marko Medvešek
16 3.155

11. jul. 2024 6:00 Osveženo: 7:02 / 11. 7. 2024

Deli na:

Lani je Slovenija s trošarinami na tobak in tobačne izdelke pobrala 471,8 milijona evrov. Leto pred tem so te trošarine v državno blagajno prinesle 470,9 milijona evrov, leta 2021 pa 422,2 milijona evrov.

Nikotinska zasvojenost je preveč pomemben vir dohodka za državo, da bi se mu odpovedala ali trošarine vsaj omilila. Ravno nasprotno, s 1. junijem letos so se trošarine na cigarete dvignile za približno tri odstotke, na elektronske cigarete za 1,5-krat, na tobak za segrevanje pa za dobro tretjino.

Tobačno podzemlje: nemško-hrvaška mafija na Dolenjskem ponarejala na milijone cigaret

Gre Slovenija počasi po poti Francije, ki že ima ene najdražjih cigaret v Evropi in posledično najmočnejši trg za ilegalne tobačne izdelke v EU? V Franciji se konzumira daleč največ pretihotapljenih ali ponarejenih tobačnih izdelkov – v letu 2022 so tako Francozi pokadili 47 odstotkov vseh »ilegalnih« cigaret v Evropski uniji, od tega kar 61,5 odstotka vseh ponarejenih cigaret v EU.

Kaj dela Francijo za tako anomalijo? Eden od razlogov je gotovo visoka cena cigaret, ki se je v preteklih dveh desetletjih več kot podvojila. Povprečna cena škatlice cigaret je bila v Franciji leta 2005 še okoli šest evrov, danes je že pri 12 evrih in pol.

Nekatere znamke so cenejše, a oblasti so si v boju s kajenjem zadale nalogo, da do leta 2027 tudi ceno najcenejših cigaret dvignejo na 13 evrov za škatlico. Francozi zato iščejo in tudi zlahka najdejo cenejše, čeprav nezakonite alternative.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24