GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpova ideja po preložitvi volitev nima podpore niti pri republikancih

Deli na:
Trumpova ideja po preložitvi volitev nima podpore niti pri republikancih

Ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Profimedia

Predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi preložili za 3. november predvidene predsedniške volitve v ZDA, je v ameriškem kongresu naletel na neodobravanje. Republikanci izpostavljajo, da predsedniških volitev niso še nikoli preložili, demokrati pa so spomnili, da je za morebitno preložitev z ustavo določenega datuma pristojen kongres.

"V zgodovini te dežele, niti v vojnah, depresijah ter državljanski vojni, se ni zgodilo, da volitve ne bi potekale ob predvidenem datumu. Našli bomo način, da jih izvedemo 3. novembra," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell za lokalni radio v Kentuckyju WNKY. Podobno je izpostavil vodja republikancev v kongresu Kevin McCarthy.

Tudi senator Lindsey Graham, ki velja za zvestega Trumpovega zaveznika, je po poročanju britanskega BBC ocenil, da preložitev volitev "ni dobra ideja".

Predlog o preložitvi volitev, ki ga je Trump v četrtek dal prek Twitterja, so zavrnili tudi demokrati. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v tvitu namignila na ameriško ustavo, po kateri je za datum volitev pristojen kongres. Demokratski senator Tom Udall pa je na Twitterju izpostavil, da ni možnosti, da bi Trump preložil volitve. Po njegovem želi predsednik s tem predlogom zgolj odvrniti pozornost od svoje nesposobnosti ukrepanja v pandemiji covida-19.


Trump je preložitev volitev predlagal, ker bi okrepljeno glasovanje po pošti zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 po njegovem lahko prineslo volilne prevare in netočne rezultate. Na Twitterju se je vprašal, če ne bi prestavili volitev, dokler ljudje ne bodo mogli voliti ustrezno in varno.

Ameriške zvezne države želijo na letošnjih volitvah zaradi zaskrbljenosti pred širjenjem koronavirusa čim več ljudem omogočiti glasovanje po pošti. Številne med njimi tovrsten način glasovanja omogočajo že več let in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso poročale o večjih težavah.

ZDA niso še nikoli preložile predsedniških volitev. Datum volitev, ki v skladu z zakonodajo potekajo na prvi torek po 1. novembru, namreč lahko spremeni le kongres, v predstavniškem domu pa imajo večino demokrati.

Republikanec Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Ta ima trenutno v javnomnenjskih raziskavah prednost pred Trumpom.