objemanje dreves Dobra karma

Zaščitniki božanskih modrosti na Zemlji: ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Svet

Trumpova ideja po preložitvi volitev nima podpore niti pri republikancih

Deli na:
Trumpova ideja po preložitvi volitev nima podpore niti pri republikancih

Ameriški predsednik Donald Trump. - Foto: Profimedia

Predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da bi preložili za 3. november predvidene predsedniške volitve v ZDA, je v ameriškem kongresu naletel na neodobravanje. Republikanci izpostavljajo, da predsedniških volitev niso še nikoli preložili, demokrati pa so spomnili, da je za morebitno preložitev z ustavo določenega datuma pristojen kongres.

"V zgodovini te dežele, niti v vojnah, depresijah ter državljanski vojni, se ni zgodilo, da volitve ne bi potekale ob predvidenem datumu. Našli bomo način, da jih izvedemo 3. novembra," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell za lokalni radio v Kentuckyju WNKY. Podobno je izpostavil vodja republikancev v kongresu Kevin McCarthy.

Tudi senator Lindsey Graham, ki velja za zvestega Trumpovega zaveznika, je po poročanju britanskega BBC ocenil, da preložitev volitev "ni dobra ideja".

Predlog o preložitvi volitev, ki ga je Trump v četrtek dal prek Twitterja, so zavrnili tudi demokrati. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je v tvitu namignila na ameriško ustavo, po kateri je za datum volitev pristojen kongres. Demokratski senator Tom Udall pa je na Twitterju izpostavil, da ni možnosti, da bi Trump preložil volitve. Po njegovem želi predsednik s tem predlogom zgolj odvrniti pozornost od svoje nesposobnosti ukrepanja v pandemiji covida-19.


Trump je preložitev volitev predlagal, ker bi okrepljeno glasovanje po pošti zaradi epidemije koronavirusne bolezni 19 po njegovem lahko prineslo volilne prevare in netočne rezultate. Na Twitterju se je vprašal, če ne bi prestavili volitev, dokler ljudje ne bodo mogli voliti ustrezno in varno.

Ameriške zvezne države želijo na letošnjih volitvah zaradi zaskrbljenosti pred širjenjem koronavirusa čim več ljudem omogočiti glasovanje po pošti. Številne med njimi tovrsten način glasovanja omogočajo že več let in po poročanju francoske tiskovne agencije AFP niso poročale o večjih težavah.

ZDA niso še nikoli preložile predsedniških volitev. Datum volitev, ki v skladu z zakonodajo potekajo na prvi torek po 1. novembru, namreč lahko spremeni le kongres, v predstavniškem domu pa imajo večino demokrati.

Republikanec Trump je v preteklosti vztrajal, da nima težav z izvedbo volitev, na katerih se bo pomeril z demokratskim izzivalcem Joejem Bidnom. Ta ima trenutno v javnomnenjskih raziskavah prednost pred Trumpom.

Loading...