Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bidna naj bi danes kongres razglasil za zmagovalca, a še prej bodo nekateri republikanci uprizorili šov za Trumpa

Deli na:
Bidna naj bi danes kongres razglasil za zmagovalca, a še prej bodo nekateri republikanci uprizorili šov za Trumpa

Joe Biden in Kamala Harris. - Foto: Profimedia

Ameriški kongres bo danes uradno potrjeval rezultate novembrskih predsedniških volitev, na katerih je slavil demokrat Joseph Biden. Več republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer napovedalo ugovor, zaradi česar bosta potrebni ločeni glasovanji v obeh domovih ameriškega kongresa.

Volilne izide novembrskih predsedniških volitev, na katerih je Biden premagal dosedanjega predsednika Donalda Trumpa, so sredi decembra potrdili elektorji.

V skladu z ameriško ustavo se morata sedaj sestati oba domova kongresa na skupnem zasedanju, ki preštejeta elektorske glasove in razglasita zmagovalca. Zasedanju predseduje podpredsednik ZDA, v tem primeru republikanec Mike Pence.

Več republikancev v predstavniškem domu in senatu je sicer napovedalo, da bodo ugovarjali izidu. 11 republikanskih senatorjev je nedavno v izjavi zatrdilo, da so "obtožbe o prevarah in nepravilnostih na volitvah leta 2020 presegle vse v naših življenjih". Pri tem jih je podprl tudi Trump, ki še vedno ne priznava rezultatov volitev.

O ugovoru na rezultate volitev bosta morala ločeno glasovati oba domova kongresa, ki ga bosta po pričakovanjih zavrnila.

Demokrat Joe Biden bo tako lahko 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA. Podpredsedniški položaj bo zasedla temnopolta Kamala Harris, ki bo prva ženska na tem položaju.