Revija Reporter
Svet

Trump želi utišati nečakinjo Mary, ki grozi, da bo v novi knjigi razgalila predsednika in njegove družinske skrivnosti

M. K.

17. jun. 2020 10:32 Osveženo: 12:50 / 17. 6. 2020

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump.

Profimedia

Nečakinja ameriškega predsednika Mary L Trump pripravlja knjigo, v kateri naj bi razkrila, kako je njen stric postal mož, ki »ogroža zdravje, gospodarsko varnost in družbeno stabilnost sveta«. Donald Trump naj bi bil zaradi knjige besen in pripravljen jo je utišati tudi s tožbo, poroča ameriški portal The Daily Beast.

Mary L Trump je hčerka predsednikovega pokojnega brata Freda Trumpa mlajšega, ki je leta 1981 umrl zaradi težav z alkoholizmom. Njena knjiga Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man (Preveč in nikoli dovolj: Kako je moja družina ustvarila najnevarnejšega moža na svetu) naj bi vsebovala vrsto nič kaj laskavih zgodb o Donaldu Trumpu, v njej pa opisuje »nočno mor travm, uničujočih odnosov in tragično kombinacijo zapostavljanja in zlorab.«

Predsednikova nečakinja je klinična psihologinja in Donalda Trumpa obtožuje, da je svojega očeta Freda, ko je ta zbolel za Alzheimerjevo boleznijo, začel zanemarjati in se mu posmehovati. Razgalila naj bi tudi »čuden in kvaren odnos« med Fredom starejšim in njegovima sinovoma, Fredom mlajšim in Donaldom. Fred Trump je umrl leta 1999.

Ker naj bi Mary Trump leta 2001 po delitvi dedkove zapuščine podpisala sporazum, v katerem se je zavezala, da javno ne bo govorila o svojem odnosu z Donaldom Trumpom, naj bi zdaj slednji razmišljal o tožbi, piše The Daily Beast.

Trumpa je v teh dneh razjezila že knjiga, ki jo j o svojem delu v Beli hiši napisal njegov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost John Bolton. Ameriško pravosodno ministrstvo je zato že vložilo tožbo proti Boltonu, s katero želi preprečiti izid njegove knjige – da so v knjigi zaupni podatki, zato lahko ogrozi nacionalno varnost ZDA, trdi ministrstvo.

Boltonova knjiga z naslovom Soba, kjer se je zgodilo: Spomini iz Bele hiše bi morala iziti že marca, vendar je bil izid zaradi novega koronavirusa in pravnih ovir Bele hiše preložen. Če tožba Bele hiše ne bo uspešna, bo knjiga izšla 23. junija.

Bolton v knjigi razkriva podrobnosti Trumpovega obnašanja v Beli hiši s predsednikovimi citati in izjavami državnih uradnikov. Med drugim si je Bolton privoščil kritike na račun demokratov, da niso vložili dovolj široke obtožnice proti Trumpu, ker naj bi ta počel še kaj hujšega, kot je bilo izsiljevanje Ukrajine, naj uvede preiskavo proti sinu demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna v zameno za nadaljevanje pomoči.