Revija Reporter
Slovenija

Kitajski veleposlanik: Slovenija je za Kitajsko najbolj pomembna partnerica na območju Zahodnega Balkana

Reporter, STA

11. jun. 2020 21:23 Osveženo: 21:27 / 11. 6. 2020

Deli na:

Kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing.

Kitajsko veleposlaništvo

Kitajska in Slovenija imata tradicionalno dobre odnose na vseh področjih, je v pogovoru za STA dejal kitajski veleposlanik v Sloveniji Wang Shunqing. Pričakuje, da se bodo dobri odnosi med državama, ki jih je potrdil tudi obisk kitajskega zunanjega ministra Wang Yija decembra lani, nadaljevali tudi po nastopu vlade premiera Janeza Janše.

Med kitajskimi investicijami v Sloveniji je poudaril Hisense, ki je trenutno najpomembnejša kitajska investicija v Slovenijo. Hisensove načrte o gradnji nove tovarne televizorjev v letošnjem letu in investicije v razvojni center v Velenju.

Wang si tudi želi, da bi katero kitajskih podjetij na razpisu za gradnjo drugega železniškega tira Divača-Koper uspelo: "Kitajska podjetja imajo pri gradnji železnic veliko izkušenj, saj so jih gradila po vsem svetu, imajo dobro razvito tehnologijo ter veliko izkušenj pri gradnji predorov in pri gradnji na nepredvidljivih terenih, kot je kraški."

Wang se je dotaknil tudi implementacije pete generacije mobilnega omrežja (5G) in tehnologije kitajskega Huaweija, ki je trn v peti zlasti ZDA. Kitajski veleposlanik v Sloveniji upa, da bo Slovenija glede tehnologije 5G sprejela odločitev na podlagi lastnega interesa in potreb, pri tem pa upoštevala stroške in kakovost izbrane tehnologije. "Upam, da bo izbrala pragmatičen pristop in da ne bo podlegla vplivu ZDA," je dejal.