princ william, princ harry, meghan markle, kate middleton Svet24.si

Tega Kate Midleton še danes ni odpustila Meghan ...

Užgorod Svet24.si

Po poljskih v blokado še slovaški tovornjakarji,...

slovenske-železnice, železniška-postaja-jesenice Necenzurirano

To je železniška postaja, ki nas bo stala 126 ...

bobnar lindav mnz Reporter.si

(EKSKLUZIVNO) Sova ovadila Bobnarjevo in Lindava

nik mujanovic Ekipa24.si

Sodišče izdalo začasno odredbo v sporu velikega...

Gabriela Dončič Njena.si

Prva fotografija Dončićeve hčerkice: ...

luka doncic Ekipa24.si

Kaj pa to?! Luka Dončić je dobil denarno kazen ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump se vrača ... na Facebook in Instagram

Deli na:
Trump se vrača ... na Facebook in Instagram

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump - Foto: Facebook

Facebookova matična družba Meta je v sredo sporočila, da bo v prihodnjih tednih obnovila osebni račun nekdanjega predsednika Donalda Trumpa in tako končala dveletni suspenz, ki ga je uvedla po napadu njegovih privržencev na zvezni kongres 6. januarja 2021. Trump se bo tako lahko vrnil na družbeni omrežji Facebook in Instagram.

Podjetje je sporočilo, da dodaja nove varovalke, s katerimi bo zagotovilo, da ne bo ponavljajočih kršitev pravil, tudi če gre za politike ali svetovne voditelje. Vrnitev na Facebook so pred dnevi zahtevali Trumpovi odvetniki.

"Javnost mora imeti možnost slišati, kaj govorijo politiki - dobro, slabo in grdo -, da se lahko na volitvah odločijo na podlagi informacij," je zapisal podpredsednik Mete za globalne zadeve Nick Clegg. Dodal je, da bo Meta posredovala, če bo obstajalo jasno tveganje škode.

"Če bo gospod Trump objavil vsebino, ki krši zakonodajo, bo vsebina odstranjena in bo suspendiran za obdobje od enega meseca do dveh let, odvisno od resnosti kršitve," je zapisal. Povedal je še, da Trumpu glede na njegove prejšnje kršitve grozijo višje kazni za morebitne ponovne kršitve. "Takšne kazni bodo v skladu z našim posodobljenim protokolom veljale tudi za druge javne osebnosti, katerih računi bodo ponovno vzpostavljeni po začasni ukinitvi," je še sporočil Clegg.

Trump je v odzivu na novico o vrnitvi na družbena omrežja obtožil Facebook, da je v času, ko je bil njegov račun blokiran, izgubil več milijard dolarjev. "Kaj takega se brez odškodnine ne bi smelo nikoli več zgoditi predsedniku ali komur koli drugemu," je zapisal.

Številne leve skupine in organizacije so obsodile potezo Mete, češ da z vrnitvijo Trumpa na družbena omrežja daje potuho tistim, ki spodbujajo nasilje in sovraštvo.Glavna organizacija za človekove pravice in državljanske svoboščine v ZDA ACLU je medtem ocenila, da je poteza pravilna. "Če nam je všeč ali ne, predsednik Trump je ena vodilnih političnih osebnosti v državi in javnost ima velik interes, da sliši, kar želi povedati. Nekatere od Trumpovih najbolj žaljivih objav na družbenih omrežjih so se namreč na koncu znašle kot ključni dokazi v tožbah proti njemu in njegovi vladi," je dejal izvršni direktor ACLU Anthony Romero.

Facebook je Trumpa suspendiral 7. januarja 2021, ker je dan prej hvalil ljudi, ki so napadli kongres. Meta je sporočila, da bosta Trumpova računa na Facebooku in Instagramu obnovljena v prihodnjih tednih.

Trump, ki so mu zaradi spodbujanja nasilja ukinili ali blokirali račune na večini družbenih omrežij, je ustanovil svojega, Resnica družbena, ki pa ni zelo obiskan.

Trump bo imel sedaj dostop do 34 milijonov sledilcev na Facebooku, na Resnici družbeni pa jih ima 4,8 milijona. Na Facebooku bo lahko tudi zbiral denar za kampanjo.

Nedavno je novi lastnik Twitterja Elon Musk Trumpa vrnil na to družbeno omrežje, a bivši predsednik ZDA tam ni objavil še ničesar. Njegova vrnitev na Twitter bi verjetno pomenila dokončen propad medija Resnica družbena.