kerc 3 Odkrito.si

Življenje slovenskega igralca daleč od oči ...

pizama1 Svet24.si

Boštjan Gorenc - Pižama o svojem hujšanju

molk Svet24.si

Tedenski horoskop: Dialoga ni in ga žal še ne bo...

bitenc Svet24.si

Umrl je legendarni igralec Demeter Bitenc

liam payne Najstnica.si

Liam Payne tokrat prestavlja latino sodelovanje

Barbara Imperl Njena.si

Barbara s Kmetije: Sedaj počne to!

erika fabjan Njena.si

Konec ljubezni za slovensko športnico

Svet

Trump nima težav s sklepanjem dogovorov z demokrati

Deli na:
Trump nima težav s sklepanjem dogovorov z demokrati

Foto: Profimedia

Vodji demokratov v ameriškem kongresu in predsednik ZDA Donald Trump so na "zelo produktivnem" srečanju v sredo dosegli dogovor o sprejetju nove zakonodaje, ki bo nasledila program DACA, potem ko je Trump tega minuli teden ukinil.

DACA okoli 800.000 nezakonitim priseljencem, ki so v ZDA prišli kot otroci, omogoča bivanje in delo v tej državi.

Vodji demokratov v predstavniškem domu in senatu, Nancy Pelosi in Chuck Schumer, sta večerno srečanje v Beli hiši, na katerem so govorili o usodi mladih priseljencev, ki so v ZDA prispeli nezakonito kot otroci, označila za "zelo produktivno".

Kot sta pojasnila, so se dogovorili, da po hitrem postopku sprejmejo zakon, v katerega bodo prenesli varovala, ki jih je doslej zagotavljal program DACA. Obenem bodo pripravili paket ukrepov o varovanju meje, ki je "sprejemljiv za obe strani" in ki, kot sta zatrdila, ne bo govoril o gradnji spornega zidu na meji z Mehiko.

V Beli hiši so sicer srečanje opisali drugače. Po njihovem je šlo za "konstruktivno delovno večerjo", na kateri so sicer resda govorili o programu DACA in ukrepih za varovanje meje, a "za izločitev zidu se zagotovo nismo dogovorili", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na tvit tiskovne predstavnice Bele hiše Sarah Sanders s to vsebino se je hitro odzval Schumerjev pomočnik Matt House, ki je prav tako v tvitu pojasnil, da se Trump resda ni pripravljen odpovedati sporni gradnji zidu, a da ta ni del doseženega dogovora.

Program DACA, ki ga je z izvršnim ukazom leta 2012 sprejel tedanji predsednik ZDA Barack Obama, potem ko se kongres ni bil sposoben dogovoriti glede celovite imigracijske reforme, ščiti kakih 800.000 t. i. sanjačev - neregistriranih priseljencev, ki so v ZDA prišli pred 16. letom starosti - pred deportacijo ter jim omogoča, da na podlagi obnovljivih dvoletnih dovoljenj delajo ali študirajo v ZDA.

Trump je ukinitev programa napovedal že med predvolilno kampanjo, kasneje pa je DACA postal del razprave o financiranju izgradnje zidu na meji z Mehiko - ene glavnih Trumpovih predvolilnih obljub.

Minuli teden je nato Trump program ukinil, a dal obenem kongresu pol leta časa za pripravo nove zakonodaje, s katero bo to vprašanje trajno urejeno. Pristojne službe so sicer nemudoma prenehale obravnavati nove prošnje za vključitev v programa DACA, a do 5. marca 2018 ne bodo izgnali tistih, ki ga že koristijo.

Kot še piše AFP, je sredino srečanje ponovno potrdilo, da Trump očitno nima težav s sklepanjem dogovorov z demokrati.

Že minuli teden je namreč predsednik s Schumerjem in Pelosijevo dosegel dogovor glede zvezne pomoči po orkanu Harvey in obenem o povišanju dovoljene meje javnega dolga ter vmesnem začasnem podaljšanju proračunskega financiranja delovanja zvezne vlade. Republikanci so bili ob tem ogorčeni.