Revija Reporter
Svet

Melania bo s Trumpom obiskala Pariz in praznovala z Macronom

STA

12. jul. 2017 11:06 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump in prva dama Melania Trump bosta danes odpotovala v Francijo.

Tam bosta častna gosta predsednika Francije Emanuela Macrona na slovesnostih v čast državnega praznika dneva Bastilje. Obenem bodo v petek praznovali tudi 100. obletnico vstopa ZDA v 1. svetovno vojno.

Trump in prva dama bosta v četrtek zjutraj najprej obiskala osebje ameriškega veleposlaništva v Parizu in nato imela kosilo z ameriškim vojaškim vrhom, ki se prav tako udeležuje slovesnosti.
Trump se bo kasneje srečal z Macronom in prvo damo Francije Brigitte Macron, ki bosta njemu in Melanii razkazala Pariz, med drugim Napoleonovo grobnico.

Na dvostranskem srečanju bosta predsednika po besedah visokih predstavnikov Bele hiše govorila o Siriji, boju proti terorizmu in drugih temah. Po srečanju bo sledila novinarska konferenca, na koncu pa večerja v restavraciji Jules Verne na Eifflovem stolpu.

V petek bodo potekale slovesnosti ob obletnici padca trdnjave Bastilja leta 1789 in vstopa ZDA v prvo svetovno vojno na strani Francije oziroma antante proti Nemčiji in centralnim silam.

72-letni Trump in 39-letni Macron sta oba prišla na položaj mimo ustaljene strankarske hierarhije v obeh državah, na področju političnih stališča pa se močno razlikujeta.

Macron je denimo Američane pozval, naj nadaljujejo boj proti podnebnim spremembam, potem ko je Trump junija napovedal odstop od pariškega podnebnega sporazuma. Številnim se je vtisnilo v spomin njuno rokovanje maja v Bruslju, ko je francoski predsednik močno stisnil roko ameriškemu kolegu, ki jo je skušal dvakrat neuspešno potegniti nazaj, preden mu je Macron to dovolil.