Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump na Twitterju: Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja

Deli na:
Trump na Twitterju: Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja

Donald Trump - Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je danes znova ponovil odločno nasprotovanje možnosti, da bi Iran kadarkoli pridobil jedrsko orožje. Iran je pred tem v nedeljo naznanil nadaljnje odstopanje od obvez v okviru mednarodnega dogovora o svojem jedrskem programu. Vse njegove podpisnice bi dogovor po mnenju Moskve morale obravnavati prednostno.

"Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja," je danes tvitnil Trump.

Pred tem je Teheran v nedeljo naznanil peto fazo umika od obvez jedrskega sporazuma iz leta 2015. Po novem naj ne bi več upošteval omejitev glede jedrskega programa. Gre tako za omejitve glede zmožnosti in ravni bogatenja, shranjevanja obogatenih snovi, pa tudi glede raziskav in razvoja.

ZDA so se pod Trumpom že umaknile iz sporazuma, ki je Iranu prinesel umik mednarodnih sankcij v zameno za spoštovanje omejitev jedrskega programa. Cilje je bil Iranu preprečiti razvoj jedrskega orožja. ZDA so po umiku proti Iranu tudi znova uvedle sankcije, nakar je Iran postopoma začel opuščati izvajanje določil sporazuma.

K zadnjemu odmiku ga je spodbudila dodatna zaostritev odnosov z ZDA, potem ko je bil v petek v ameriškem letalskem napadu v Iraku ubit visoki iranski general Kasem Solejmani.


Voditelji Nemčije, Francije in Velike Britanije - te so poleg ZDA, Rusije, Kitajske in EU z Iranom podpisale sporazum - so v nedeljo pozvali Iran, naj kljub vsemu ohrani jedrski sporazum.

Danes se je oglasila tudi Rusija, ki je podpisnice pozvala, naj dogovor obravnavajo kot prednostno nalogo, češ da je obstoj dogovora odvisen od "evropskih kolegov". "Ohranitev širših dogovorov in zagotovitev njihove trajne uveljavitve mora ostati prednostna naloga za vse partnerice," je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Dodali so še, da zadnja naznanitev Teherana še ne vsebuje nobene grožnje z vidika širjenja jedrskega orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Teheran je sicer večkrat dejal, da je sporazum še mogoče rešiti, če mu ostale podpisnice pomagajo zaobiti ameriške sankcije. Tudi v nedeljo je po poročanju AFP dejal, da bo znova upošteval obveze iz dogovora, če bodo sankcije umaknjene.