mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hamenej grozi z izstopom iz jedrskega sporazuma, če ne dobi zagotovil Evrope

Deli na:
Hamenej grozi z izstopom iz jedrskega sporazuma, če ne dobi zagotovil Evrope

Foto: Reuters

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes dejal, da bo Iran izstopil iz jedrskega sporazuma, če mu evropske podpisnice dogovora ne bodo dale trdnih zagotovil o nadaljevanju gospodarskega sodelovanja po umiku ZDA iz sporazuma. Po njegovih besedah sporazum po izstopu ZDA nima pravega smisla.

"Če vam ne bo uspelo dobiti dokončnih zagotovil - in resno dvomim, da vam bo - v tem trenutku, ne moremo nadaljevati tako," je Hamenej sporočil vladi pod vodstvom predsednika Hasana Rohanija.

"Nobene logike ni vztrajati v sporazumu, če evropska trojka ne more zagotoviti njegovega izvajanja," je dodal Hamenej v govoru, ki ga je prenašala iranska televizija. Prav tako je podvomil v logiko zaupanja trem evropskim podpisnicam jedrskega sporazuma Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji, saj da so vse ameriške zaveznice.

Vrhovni voditelj, ki ima zadnjo besedo pri vseh strateških odločitvah Irana, je ameriškega predsednika Donalda Trumpa označil za lažnivca, ki se je z odločitvijo o izstopu iz sporazuma osmešil. "Tudi po Trumpovi smrti in njegovem razkroju bo islamski sistem še vedno obstajal," je dejal.

Trump je torek sporočil, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma in znova uvajajo sankcije proti Teheranu. Preostale podpisnice Francija, Velika Britanija, Nemčija, Kitajska in Rusija so obžalovale njegovo odločitev in izrazile podporo nadaljnjemu izvajanju sporazuma.