Revija Reporter
Slovenija

Španski veleposlanik: Milan Kučan s svojim odnosom do Katalonije ogroža dobre odnose med Slovenijo in Španijo

Ivan Puc

28. dec. 2017 7:47 Osveženo: 13:14 / 28. 12. 2017

Deli na:

José Luis de la Peña, veleposlanik kraljevine Španije v Sloveniji

Španski veleposlanik José Luisa de la Peña se boji, da Milan Kučan s svojim odnosom do Katalonije ne prispeva pozitivno k dobrim odnosom med Slovenijo in Španijo, ampak jih celo ogroža.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan rad piše pisma. Pred predsedniškimi volitvami nazadnje, ko je prijemal za jezik Boruta Pahorja. Pred referendumom za samostojnost Katalonije je pisal pismo, ki ga je začel z besedami, da je v današnji Evropi težko sprejeti nasilje in celo grožnjo z orožjem, s katerima se skuša preprečiti Kataloncem uveljavitev naravne pravice naroda do samoodločbe.

Kučanov Forum 21 je 14. decembra pripravil pogovor Katalonija evropsko in tudi slovensko vprašanje, v katerem so poleg nekdanjega predsednika sodelovali prijatelji katalonskega osamosvajanja: Franko Juri, prvi veleposlanik v Madridu, Bojan Brezigar, avtor knjige Šest dni v Kataloniji, Rudi Rizman (FF) in Ivo Vajgl, evropski poslanec v Evropskem parlamentu.

Razprave se je udeležil tudi poslanec v Evropskem parlamentu iz Katalonije Ramon Tremosa. Kučan je v pismu (objavila sta ga Dnevnik in na spletu Mladina) španskemu veleposlaniku Joséju Luisu de la Peñu še isti večer povzel debato omizja.

Naj povzamemo pismo: udeleženci razprave pričakujejo, da bodo španske oblasti dopustile sodelovanje na volitvah tudi legalno izvoljenim katalonskim političnim voditeljem, ki so trenutno v begunstvu ali v zaporu, in jih prepoznavajo kot politične zapornike, žrtve represije, ker so v skladu z mandatom poskušali izpeljati demokratično pravico do glasovanja Katalonije na referendumu o samoodločbi, ki je bil onemogočen z nasiljem.

Kučanovi forumaši še pričakujejo, da bodo vsi vpleteni s polno odgovornostjo zagotovili priznavanje izida bližajočih se volitev. Izidi naj bodo temelj za politični dialog. »Prav v dolgoletnem zavračanju dialoga vidimo poglavitni razlog za zaostritve in nasilje španskih oblasti, ki so ga doživeli udeleženci 1. oktobra letos.« Pričakujejo tudi vključitev EU, ki naj uveljavlja vrednote evropske demokracije, človekove pravice in mednarodne akte, ki narodom zagotavljajo tudi pravico do samoodločbe.

Španski veleposlanik se je že naslednji dan po objavi v Dnevniku zelo ostro odzval. Kučanu očita, da je pismo tudi objavil, njegovemu omizju pa enostransko simpatiziranje s katalonskim independentizmom, zato se »zdi, da ni šlo za resno dejavnost, ki bi se skušala približati problemu z intelektualno poštenostjo in objektivnostjo«.

Še bolj je veleposlanika zmotilo, ker se imajo Kučan in omizje pooblaščene za podeljevanje ali zavrnitve potrdil o demokratičnosti Španije. »Sumiti ali vzbuditi celo najmanjši sum, da bi v Španiji lahko bile volitve, ki ne bi bile v skladu s standardi države članice EU, je žaljivo in kaže na absolutno nepoznavanje jamstev španskega volilnega sistema. Ob tem vas pozivam, da ga preučite.«

Trditi, da so v Španiji politični zaporniki, je za veleposlanika Španije »še ena neutemeljena brezobzirnost, ki je ni mogoče razložiti drugače kot z absolutnim nepoznavanjem prava«. V državi ni političnih zapornikov, ampak politiki, ki so v zaporu zaradi kršitve zakona, in to prizna skoraj celotna mednarodna skupnost (izjeme govorijo zase) in organi, kot je Amnesty International.