stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ta podjetja bi lahko postala žrtev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko

Deli na:
Ta podjetja bi lahko postala žrtev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko

Globalni tekstilni in obutveni velikani Adidas, Nike in Puma so včeraj skupaj z več kot 170 ameriškimi podjetji ameriškega predsednika Donalda Trumpa pozvali, naj prepreči, da bi podjetja v panogi postala žrtev trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Predstavniki teh podjetij so prepričani, da bi bile nove carine zanje "katastrofalne".

ZDA so ta mesec carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev zvišale z 10 na 25 odstotkov, Trump pa je zagrozil, da bi lahko s takšnimi 25-odstotnimi carinami kmalu obremenil 300 milijard dolarjev kitajskega blaga, kar bi pomenilo skoraj celoten kitajski uvoz v največje gospodarstvo na svetu, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Velika imena tekstilne in obutvene industrije Adidas, Nike in Puma so zato združila moči z več kot 170 ameriškimi proizvajalci obutve in trgovci. Skupaj so Trumpu napisali pismo, v katerem so ga pozvali, naj ob morebitni uvedbi novih carin izključi tekstilno in obutveno industrijo.

Če bi namreč Washington uresničil predsednikove napovedi, bi to povzročilo dodatno obdavčitev široke palete dobrin, kot so oblačila, obutev in elektronske naprave, kar je močno prestrašilo trgovce in proizvajalce, ki so bolj odvisni od kitajskega blaga.

"Predlagana širitev 25-odstotnih carin na obutev bi bila katastrofalna za naše kupce, podjetja in ameriško gospodarstvo kot celoto," so v pismu izpostavili predstavniki tekstilne in obutvene industrije. Ob tem so opozorili, da v panogi za carine že zdaj odštejejo tri milijarde dolarjev in da bi dodatne dajatve še zvišale stroške poslovanja in cene izdelkov.

V zvezi s Trumpovim pozivom, naj se umaknejo s Kitajske in naj proizvodnjo zaženejo v ZDA, so podjetja zapisala, da to terja leta planiranja, saj se tovarn ne more kar tako premikati.