Revija Reporter
Svet

Američani ugotavljajo, da je sodelovanje s Huaweijem je v interesu ZDA

M. K.

13. maj. 2020 7:39 Osveženo: 7:42 / 13. 5. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Reuters poroča, da je v ameriški politiko do Huaweija na tiho prišlo do nekaterih pomembnih sprememb. Odnose med zvezno vlado ZDA in kitajskim velikanom so zadnje leto dni zaznamovali spori, ki so svoj vrhunec dosegli s postavitvijo Huaweija na črno listo, ki je ameriškim podjetjem onemogočila, da bi z njim poslovala.

Kljub  prepovedi in vloženim diplomatskim trudim so ZDA v svojem sporu ostale same. Huawei si je z razvojem tehnologije 5G, kjer je največji svetovni ponudnik patentov, uspel zagotoviti več kot 100 komercialnih pogodb, od katerih je skoraj polovica v Evropi. Med njimi najdemo pogodbe z državami, ki spadajo med tradicionalne ameriške zaveznice, kot je na primer Velika Britanija. Zaradi črne liste so ameriška podjetja skoraj popolnoma izpadle iz globalne tehnološke tekme in postavljanje ter razvoj 5G omrežij.

ZDA so se bile prisiljene sprijazniti z vodilno vlogo Huaweija na področju 5G na svetovnem trgu. Posledično so morale umakniti kitajsko podjetje iz črne liste in ameriškim podjetjem omogočiti ponovno sodelovanje s kitajskim velikanom. 

Šest ameriških senatorjev je prejšnji mesec ameriškim sekretarjem za trgovino, državo, obrambo in energetiko poslalo pismo o nujnosti izdaje predpisov, s katerimi sodelovanje ZDA pri določanju standardov 5G ne bi bilo omejeno s tovrstnimi seznami prepovedi sodelovanja.

Vprašanje je, kako se bodo na to sedaj odzvale države, na katere so Američani zadnje leto dni močno pritiskali, da bi v 5G tekmi Huaweiju prepovedali sodelovanje.