renee zellweger Dobra karma

Oskarjevka s strahom pred razkrinkanjem

4_tanja žagar mama Svet24.si

»Najbolj si želim, da bi šla z očetom mamo ...

DOG20141209_ZIG2609 Reporter.si

Boštjan M. Turk: Prvorazrednost se v Sloveniji ...

koronavirus, ukc-ljubljana, vstopna-točka, klinični-center Svet24.si

V Sloveniji bolezen covid-19 včeraj terjala kar ...

20200330-00997929 Necenzurirano

Kdo vse svetuje Gantarju v boju proti COVID-19

Gaia Asta 1 Odkrito.si

Gaia Asta: »Stanje pri nas se bo umirilo v ...

2_miha novak Njena.si

Čuk Miha s partneričino hčerko navdušuje na ...

Svet

Tisoči Čehov so so poslovili od Havla

Deli na:
Tisoči Čehov so so poslovili od Havla

Foto: Reuters

V Pragi se je danes na tisoče ljudi poklonilo spominu na preminulega nekdanjega češkega predsednika Vaclava Havla. Žalni sprevod s Havlovo krsto se je pomikal iz nekdanje cerkve, ki jo je Havel dal preoblikovati v kulturni center, na Praški grad. Za krsto so hodili Havlova vdova Dagmar in tesni prijatelji ikone žametne revolucije.

Žalni sprevod s krsto s Havlovimi posmrtnimi ostanki je davi prečkal znameniti Karlov most. Ob tem se je Havlu poklonilo več kot 10.000 ljudi. Številni, ki so na ulicah spremljali sprevod, so črn avtomobil s krsto pospremili s ploskanjem.

Nekateri od žalujočih so v rokah držali napise s Havlovim življenjskim motom "Resnica in ljubezen morata zmagati", spet drugi s kratkim sporočilom "Hvala, Vaclav". Eden od žalujočih je o pokojnemu predsedniku za nemško tiskovno agencijo dpa dejal: "Bil je zagovornik idealov, ki nam jih v teh sodobnih časih primanjkuje."
 
S počasnim korakom je krsto spremljala častna straža 200 vojakov, poleg vdove Dagmar pa sta hodila pokojnikov brat Ivan in sedanji češki predsednik Vaclav Klaus.
 
Na Praškem gradu, kamor so prepeljali krsto, je predsednik Klaus Čehe pozval k nadaljevanju boja za svobodo in demokracijo, ki ga je začel njegov predhodnik. Po Klausovih besedah je bil Havel pogumen mož, ki se je bil pripravljen postaviti za svoja stališča, četudi je to pomenilo osebno žrtvovanje.
 
Pre tem so se številni Čehi pozno v noč poslavljali od pokojnika v nekdanji cerkvi, sedanjemu kulturnemu centru, kjer je bila njegova krsta na ogled od ponedeljka. Po vsej državi so zastave spuščene na pol droga, danes pa se je tudi uradno začelo tridnevno žalovanje.
 
Na Praškem gradu bo krsta sedaj na ogled dva dni, v petek pa jo bodo odpeljali v katedralo, kjer bosta potekali spominska slovesnost in pogrebna maša.
 
Havlovo truplo bodo kasneje na željo družine upepelili. Tako spominsko slovesnost kot pogreb bodo prenašali na velikih zaslonih tako na Praškem gradu kot tudi v mestih po vsej državi.
 
Vaclav Havel je po dolgi bolezni v starosti 75 let umrl v nedeljo zjutraj v spanju. Nekdanjemu strastnemu kadilcu so decembra leta 1996 zaradi rakavega tumorja odstranili tretjino pljuč, od takrat pa je trpel zaradi kroničnega bronhitisa.
loading...
Loading...