državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V poklon Mandeli zdaj še množice Južnoafričanov

Deli na:
V poklon Mandeli zdaj še množice Južnoafričanov

Foto: Reuters

V Pretorii se danes pred vladnim poslopjem, kjer leži krsta s posmrtnimi ostanki prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike Nelsona Mandele, zbirajo množice ljudi, da bi se še zadnjič poklonili borcu proti apartheidu, ki je umrl pred tednom dni.

Potem ko so se v sredo dopoldne Mandeli poklonili številni svetovni voditelji in znane osebnosti, so popoldne na vrsto prišli tudi navadni Južnoafričani. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je bila že v sredo dolga vrsta čakajočih, enako je tudi danes.

Številni so oblečeni v rumeno, zeleno in črno, barve Afriškega narodnega kongresa, ki ga je v preteklosti vodil Mandela, mnogi imajo na rokavih žalne trakove, s seboj pa nosijo fotografije Mandele in zastave. Nekateri ljudje v vrsti čakajo že od ranega jutra.

Mandela leži v odprti krsti, zavarovani s steklom, oblečen v eno svojih značilnih pisanih srajc.

Kot poroča AFP, se je nekaj ljudi v sredo, ko so šli mimo krste, od žalosti zgrudilo in so jim morali pomagati reševalci.

Krsta bo v vladnem poslopju, kjer je Mandela leta 1994 prisegel kot predsednik, še v petek, v soboto pa jo bodo prepeljali v njegovo rojstno vas Qunu, kjer bo v nedeljo državniški pogreb.

Podobno kot v sredo so tudi danes zjutraj krsto popeljali po Pretorii, s čimer želijo čim več ljudem omogočiti, da se poslovijo od Mandele. Ob poti se je zbralo na tisoče ljudi.