901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tiha ruska aneksija Južne Osetije?

Deli na:
Tiha ruska aneksija Južne Osetije?

Foto: Reuters

Rusija in separatistična gruzijska pokrajina Južna Osetija sta v sredo podpisali sporazum o medsebojnem zavezništvu in združevanju. Dogodek sta Gruzija in Zahod ostro obsodila, ker da pomeni aneksijo in "le še utrjuje nadzor Rusije v regiji", medtem ko pa sta Moskva in Chinvali ob nadaljnji krepitvi medsebojnih odnosov izrazila zadovoljstvo.

Do kontroverznega dogovora, ki sta ga v sredo podpisala ruski predsednik Vladimir Putin in predsednik separatistične gruzijske pokrajine Južna Osetija Leonid Tibilov, je prišlo natanko leto dni po priključitvi polotoka Krim Rusiji. S popisom sta Moskva in Chinvali po Putinovem mnenju naredila še korak naprej v medsebojnih odnosih.

Tibilov je ob tem dejal, da lahko sodelovanje med njima odgovori na sodobna vprašanja. "Le zavezništvo in razvoj združitvenih procesov v današnjem svetu nudijo odgovor na grožnje," je menil.

Putin je pozdravil sodelovanje z Južno Osetijo in dodal, da je bil s podpisom "storjen korak dlje, ne le v smeri izboljšanja mednarodno-pravne osnove v odnosih z Južno Osetijo, ampak tudi v razvoju naših združitvenih procesov, v razvoju naših zavezniških odnosov," je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

"Med obema državama bo vzpostavljena skupna vojaška obramba in varnostno območje, naše carinske službe se bodo poenotile in mejni prehodi bodo za naše državljane postali odprti," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin.

Oblasti v prozahodni Gruziji so pakt obsodile kot dejansko priključitev ozemlja. Pakt je podoben tistemu med Moskvo in drugo gruzijsko separatistično pokrajino Abhazijo, ki je bil podpisan lani.

"Ta korak proti ozemeljski celovitosti suverene države še nadalje slabša situacijo, ki je nastala kot rezultat okupacije in dviga dogodek na raven aneksije," je v izjavi menil gruzijski predsednik Georgij Margvelašvili.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je posvarila, da bo sporazum nadalje destabiliziral že tako nestanovitno regijo.

Sporazum je prav tako okrcal generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Po njegovih napovedih bodo vztrajali, da dve separatistični regiji nikoli ne bosta mednarodno priznani kot neodvisni.

"Abhazija in Južna Osetija sta sestavna dela Gruzije. Nato popolnoma podpira gruzijsko suverenost in ozemeljsko celovitost znotraj njenih mednarodno priznanih meja," je v izjavi še menil Stoltenberg.

Abhazija in Južna Osetija sta se odcepili od Gruzije po državljanskih vojnah v 90-letih, ki so sledile razpadu Sovjetske zveze.

Moskva je po petdnevnih spopadih z Gruzijo leta 2008 uradno priznala njuno neodvisnost. Obe pokrajini sta močno odvisni od Rusije, tako vojaško kot finančno. Njuno neodvisnost je priznala le peščica drugih držav, še navaja AFP.