zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Srbski premier Vučić pri Cerarju: Problemov praktično ni

Deli na:
Srbski premier Vučić pri Cerarju: Problemov praktično ni

Foto: Bobo

Premierja Slovenije in Srbije, Miro Cerar in Aleksandar Vučić, sta danes na Brdu pri Kranju po skupni seji vlad ocenila, da so odnosi med državama odlični, da problemov praktično ni, sodelovanje pa je možno še krepiti. Zavzela sta se za povečanje tako trgovinske menjave kot medsebojnih investicij.

Kot je na skupni novinarski konferenci dejal Cerar, predstavlja Srbija Sloveniji dodatno okno v svet, Slovenija pa Srbiji okno v Evropsko unijo. Pri tem je ponovno izrazil močno podporo Srbiji na njeni poti v EU ter tudi Vučiću osebno za odločenost in pogum ob vodenju politike v Srbiji, ki je po njegovih ocenah "usmerjena v prihodnost".

Vučić je ob zahvali za to podporo dodal, da je Slovenija Srbiji na tej poti "ena najbližjih držav" in ena najpomembnejših držav v regiji.

Srbski premier je povabil slovenske vlagatelje, naj sodelujejo pri privatizaciji okoli 512 podjetij v Srbiji, pa tudi pri velikih investicijskih projektih, s katerimi želi srbska vlada zagnati gospodarsko rast v državi - od Beograda na vodi, ki ga nameravajo zgraditi z arabskimi in kitajskimi investitorji, do izgradnje proge Beograd-Budimpešta.

Tu je Vučić izpostavil predvsem znanje in tehnologijo slovenske gradbene industrije, ki bi lahko sodelovala s srbskimi podjetji.

"V zadnjih 25, 30 letih smo izgubili korak z Evropo in svetom in zdaj poskušamo s hitrimi koraki to nadoknaditi, zato smo pripravljeni na dobro sodelovanje s slovenskim gospodarstvom, pa tudi s slovensko vlado," je dejal Vučić.

Slovenska podjetja bi s svojim znanjem lahko pomembno prispevala pri modernizaciji Srbije, je prepričan Vučić, ki je hkrati izrazil željo, da bi se povečale tudi investicije srbskih podjetij v Slovenijo, zlasti v prehrambeni industriji, pa tudi v trgovini. "Seveda pa morajo srbska podjetja izpolniti visoke standarde, ki veljajo v EU," je dodal.

Izpostavil je še, da lahko Srbija predstavlja pomembno izhodišče za slovenska podjetja tudi zato, ker ima prostotrgovinske sporazume tako z EU kot tudi drugimi pomembnimi državami in povezavami, od Rusije do Cefte. "Skupno imamo dostop do trgov z okoli milijardo ljudi brez dodatnih trgovinskih ovir," je dejal Vučić.

Oba sta ocenila, da je sedanje gospodarsko sodelovanje dobro. Kot je izpostavil Vučić, je blagovna menjava lani znašala 776 milijonov evrov. V Srbiji je prisotnih okoli 1300 slovenskih podjetij, ki zaposlujejo okoli 35.000 delavcev, pa je dejal Cerar.

"Ampak tu je še veliko priložnosti in o tem bo danes, v prihodnjih dneh in mesecih še veliko govora," je povedal slovenski premier. Z Vučičem se bosta popoldne udeležila poslovne konference na Gospodarski zbornici Slovenije, srbski premier pa si želi ogledati tudi ajdovski Fructal, ki ga je kupil srbski Nectar.

Cerar je dejal, da so med državama tudi problemi, ki pa se rešujejo sproti, konstruktivno in skozi dialog. "V glavnem ti problemi niso veliki in uspemo najti rešitve," je dejal slovenski premier.

Rešujejo se tudi vprašanja nasledstva po nekdanji SFRJ, sta poudarila in izrazila prepričanje, da bo prav današnje skupno zasedanje vlad obeh držav pripomoglo k hitrejšemu reševanju zadev na tem področju. "Sem optimist in zadeve gredo naprej," je dejal Cerar.

Na novinarsko vprašanje se je Cerar dotaknil tudi problema nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke in odločitve Evropskega sodišča za človekove pravice, da bo treba poplačati varčevalce, ki še niso bili poplačani. Pojasnil je, da bo Slovenija svoje obveznosti izpolnila in da je akcijski načrt že pripravljen, a hkrati si bo prizadevala tudi za izterjavo zapadlih terjatev LB, "da tudi Slovenija dobi tisto, kar ji pripada".

"Če tega ne bo mogoče doseči sporazumno, za kar smo si vedno prizadevali, bomo resno razmislili o vložitvi ustreznih pravnih sredstev," je dodal.

Glede na to, da Srbija predseduje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), pa sta govorila tudi o krizi v Ukrajini in izrazila zaskrbljenost, ker se spopadi kljub sklenjenemu premirju nadaljujejo. Vučić je dejal, da si bo Srbija še naprej prizadevala za iskanje rešitve na miren način s političnimi sredstvi, ob spoštovanju ozemeljske celovitosti Ukrajine.

Na novinarsko vprašanje se je dotaknil tudi sodelovanja srbskih prostovoljcev, ki naj bi se na bojiščih v Ukrajini borili proti hrvaškim prostovoljcem. Kot je dejal, je takih borcev iz Srbije po sprejemu zakona o prepovedi sodelovanja na tujih bojiščih zelo malo. Zagotovil je tudi, da se Srbija v tem konfliktu ne postavlja na nobeno stran in se tudi ne bojuje za nobeno stran.

Cerar je poudaril še, da se dobri odnosi med državama kažejo ne le institucionalni ravni, ampak tudi na osebni, med ljudmi, kar bosta vladi še spodbujali. Pri tem je spomnil, da sta državi lani druga drugi priskočili tudi na pomoč ob naravnih nesrečah - ko je Slovenijo prizadel žled in ko so Srbijo prizadele poplave.

Za še dodatno okrepitev sodelovanja na tem področju sta obrambna ministra podpisala tudi sporazum med vladama o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ministra za šolstvo pa memoranduma o sodelovanju na področju mladine in športa.