požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Thaci: Upam, da bo Beograd sprejel realnost

Deli na:
Thaci: Upam, da bo Beograd sprejel realnost

Foto: Reuters

Kosovski premier Hashim Thaci je včeraj v odzivu na torkove pogovore med Prištino in Beogradom, ki so se v Bruslju končali brez dogovora, dejal, da ne glede na trenutne težave v dialogu procesa ni mogoče razglasiti za končanega ali neuspešnega. Ob tem je izrazil upanje, da bo Beograd sprejel "realnost in s tem tudi dogovor".

Poudaril je, da obstaja popolno soglasje v stališčih Kosova in Evropske unije. Na novinarski konferenci je dan po pogovorih v Bruslju še dejal, da je srbska stran zahtevala dodaten čas za posvet, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ponovil je, da mora biti združenje občin s srbsko večino v skladu s kosovsko ustavo in zakoni in da ne bo imelo nobenih izvršnih ali zakonodajnih pooblastil. Pravni sistem in policija bosta na celotnem ozemlju Kosova enotna, "vse nezakonite varnostne strukture pa razpuščene", je še dejal kosovski premier.

V Beogradu se je nocoj na torkove pogovore odzval tudi srbski zunanji minister Ivan Mrkić in ocenil, da še vedno obstaja možnost za dosego dogovora med Beogradom in Prištino, čeprav so možnosti za kompromis po njegovih besedah zelo majhne.

Kot je Mrkić še dejal za Večernje novosti, Srbija ne bo spremenila svoje strategije in se ne bo odpovedala ne Evropi in ne Kosovu.

Na vprašanje, kakšne so v tem trenutku možnosti, da bi Srbija dobila datum za začetek pogajanj z Evropsko unijo, pa je odgovoril, da brez dogovora s Prištino priporočilo Evropske komisije ne bo pozitivno.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je zgodaj davi sporočila, da se je osmi krog dialoga med Beogradom in Prištino pod okriljem EU v Bruslju, ki je trajal kar 12 ur in na katerem so se osredotočili na status severa Kosova, končal brez uspeha.