oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry: Ruski mediji promovirajo Putinovo fantazijo okrog dogodkov v Ukrajini

Deli na:
Kerry: Ruski mediji promovirajo Putinovo fantazijo okrog dogodkov v Ukrajini

Foto: Reuters

Ameriški državni sekretar John Kerry je v četrtek v posebni izjavi za javnost Rusijo obtožil, da se ne drži dogovorov iz Ženeve in zavaja ter destabilizira Ukrajino. "Če bo Rusija nadaljevala s tem, to ne bo le huda napaka, ampak bo tudi zelo draga napaka," je dejal Kerry.

Ostre besede ameriškega državnega sekretarja so prišle na dan, ko so ukrajinske sile na vzhodu države ustrelile pet proruskih separatistov, ki so zavzeli vladne objekte v več mestih na vzhodu države, Rusija pa je nato ob meji z Ukrajino napovedala vojaške manevre. Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem dejal, da je uporaba orožja proti lastnemu prebivalstvu zelo resen zločin.

Zunanji ministri ZDA, EU, Ukrajine in Rusije so 17. aprila v Ženevi dosegli dogovor, ki pravi, da se morajo vsi vzdržati nasilja, proruski separatisti morajo odložiti orožje in se umakniti iz zasedenih zgradb, v zameno pa bodo deležni amnestije.

"V tem dogovoru ni ničesar nejasnega. Ničesar ni kar bi si bilo mogoče po svoje razlagati. Rusija sedem dni ni storila nobenega konkretnega koraka v pravo smer. Okno za spremembo smeri se zapira in ZDA so pripravljene na ukrepanje," je povedal Kerry.



"Niti eden ruski uradnik ni šel na televizijo in pozval separatiste, naj podprejo dogovor iz Ženeve. Ruski mediji promovirajo Putinovo fantazijo okrog dogodkov v Ukrajini in Moskva še naprej financira in podžiga močno oborožene separatiste v Donecku," je dejal Kerry in Rusijo obtožil sabotaže demokratičnega procesa v Ukrajini z zastraševanjem.

"Ker ji ni uspelo ustaviti legitimnega političnega procesa, si je Rusja izbrala nelegitimno prisilo, oboroženo nasilje, da z orožjem in drhaljo skuša doseči, česar ni mogla doseči," je dejal Kerry in povedal, da so ameriški obveščevalci odkrili delovanje ruskih obveščevalnih služb v Ukrajini ter njihovo aktivno vlogo pri destabilizaciji Ukrajine.

ZDA so prepričane, da je to kar se dogaja na vzhodu Ukrajine ponovitev ruskih aktivnosti iz marca letos, ko je Moskva na podoben način Ukrajini odvzela polotok Krim.